Juffrouw

February 27th, 2009

(Doe maar voort met het zoeken naar het ultiemste Westvlamse woord. Als ik volgende week in een zotte bui verkeer, pik er geheel en al subjectief het woord uit dat ik het schoonst vind. En ik verras de persoon die het ingezonden heeft, met een klein geschenkje.)

Ondertussen heb ik in de vakantie voor een dag juffrouw mogen spelen. Want Anouk had sleepparty en er werden 6, uiteindelijk 8, miesjes verwacht.

Jan had plots 10 vrouwen in zijn huis. Veel heeft hij er niet van gemerkt, want hij zat aan de overkant van de straat op café zijn krant te lezen.

Het topmoment: gezelschapsspelletjes-ronde in de living. Voorzie genoeg spelen die met 2 kunnen gespeeld worden en niet te lang duren. Verdeel ze in groepen van 2 en zet ze in gang. Bepaal zelf de groepen, anders komt er miserie van. Doe dat via lotje-trek. Laat de groepjes dan rond gaan, voorzie een extra spel voor time-outs.

Maak voor elk kind een kaart met zijn naam, en schrijf de spelen eronder. Wanneer een spel gespeeld is, komen ze om een kruisje. Vollle kaart = spel-diploma.

Geen wonder dat ze na een halfuur ‘juf’ riepen, terwijl Marie normaler is de laatste 2 jaar. Inclusief Anouk, die ‘juffrouw’ kweelde. Tsss.

Drink ondertussen koffie in uw keuken en lees de Knack. Je hebt ruimschoots de tijd om je eten in de oven te zetten en te genieten van de zeldzame stilte tijdens sleepparty’s.

(En ik weet dat ‘slieppartie’ het lelijste woord ooit is, maar de term valt hier de laatste 4 maanden zo ongelooflijk veel, dat ik vergeten was hoe lelijk een woord kan zijn)

One Response to “Juffrouw”

  1. Els Says:

    Het is fantastisch wat een beetje sturing van op afstand voor 9 en 10 jarigen kan doen, tegelijk zelfstandigheid en geborgenheid. Ik geniet van deze periode. Soms wat koorddansen voor je vindt welke kant ze uitwillen. En dan, eens het evenwicht gevonden is kan je je verwachten aan een berg zoenen, knuffels en dankbaarheid. zalig! Het spook van de puberteit laat ik nog even waar het is.
    En, juf Marie, ons J heeft genoten. nog eens dank-je-wel voor deze toch niet te onderschatten inspanning!

Leave a Reply