Vervelend

November 25th, 2008

In Azië lijken mensen veel meer fysiek contact met elkaar te hebben. Een vriendin uit de Fillipijnen masseert zomaar de tenen van haar puberdochter. Omdat ze toevallig naast elkaar in de zetel zitten, en het beiden leuk vinden. Ook het badritueel, waarbij moeder en dochter uren in de badkamer vertoeven, gebeurt vaak gemeenschappelijk. Massages, haartooi, het wordt allemaal in groep gedaan. Zelfs ‘het luizen’ gebeurt in groep.
In Indonesië gaan mensen op zoek naar elkaars luizen. Gewoon, terwijl ze samen zitten en praten.
Ze trekken er geen half uur voor uit, zoals ik het doe, altijd in het weekend, in het bad.
Ik weiger voorlopig nog altijd om dure, chemische produkten op het haar van mijn dochter aan te brengen, omdat ik het meest efficiëntie voel bij de nat-kam-methode.
Hoe gaat die in zijn werk?
1. Maak het haar nat.
2. Breng overvloedig veel conditioner aan op het haar, zodat het gemakkelijk doorkamt.
3. Kam van oor tot oor, horizontaal opschuivend.
4. Veeg de kam af aan wit huishoudpapier, want enkel op die manier kun je luizen zien.
5. Herhaal dit voor ongeveer een kwartier, want luizen laten zich niet gemakkelijk kennen.
6. Herhaal dit zeker na enkele dagen, want ook neetjes zijn verdomd venijnig en verpoppen zich alsof het niets is tot luizen.

Voor de rest kun je weinig doen. Het is vervelend als ouder, het is vervelend in de klas, maar het is nog altijd het meest vervelend voor het kind zelf. Want het gaat gepaard met jeuk, véél jeuk.
Voor de andere rest mag dat luizengedoe dan eens uit de taboesfeer gehaald worden, verdorie. Luizen mogen niet leiden tot stigmatisering, en al helemaal niet tot het weghouden van kinderen uit scholen.
Verdorie, het is zo al ambetant genoeg.

No Responses to “Vervelend”

 1. els Says:

  S zag deze avond de luizen als een oplossing voorhaar probleem. Als ik luizen heb, mama, dan mag ik zomaar thuis blijven en MAG ik niet naar school!

 2. satur9 Says:

  Lavendel zou preventief helpen tegen luizen.

 3. annava Says:

  Ai, luizen. In die paar maanden dat mijn kindjes naar school gaan hebben ze er gelukkig nog geen last van gehad.
  Er bestaat een kammetje dat geluid maakt als ze een luis tegenkomen. Een vriendin van mij gebruikt dat en is daar zeer tevreden over.

 4. els Says:

  het is onvoorstelbaar hoe ook rond luizen een hele marketing gevoerd wordt. Lavendel, dat gebruik ik ook doch lijkt niet helemaal het gewenste resultaat te geven!

 5. Rik Sohier Says:

  Vroeger deden ze dat met petroleum. Efficiënt. Mijn grootmoeder vangde vlooien bij de buurvrouw aan 1 centiem per 10 doodgeknepen vlooien.
  Zo zie je maar.
  Groetjes.
  Peter

Leave a Reply