Hongerstaking

October 23rd, 2008

Mijn grootvader eet niet meer.
Niks meer.
Ik weet niet of hij nog drinkt. Ik hoop het wel.
Want dorst is zo verstikkend.
Hij krijgt ook pleisters, voor de pijn.
Nu pas, denk ik dan.
Want hij gaat al jaren achteruit. Traag, maar tergend.
Nu het vlugger gaat, gunt men hem minder pijn.
Een laatste avondmaal.
Hoe ironisch.
Al jaren leeft vooral zijn lichaam nog, en vertroebelt zijn geest steeds meer.

Ik zal er nooit het nut van inzien, van dat jarenlang afzien. Nooit.
Al mis ik hem nu al, en de gedachte dat hij er plots niet meer zal zijn.
Toch gun ik hem van harte wat schoonheid.
Ook als die niet meer tot het leven behoort.

5 Responses to “Hongerstaking”

 1. Louise Says:

  Sterkte voor jou en Janine en natuurlijk hijzelf…
  Marie’tje, probeer je toch vooral te focussen op leuke herinneringen.. En dit klinkt misschien hard, maar laat ons hopen dat hij geen aards besef meer heeft van zijn huidige toestand…

  *knuf*

 2. els Says:

  Ik heb uit ervaring geleerd dat een leven afronden soms veel tijd neemt, alvast teveel voor degene die achterblijven. Ook ik heb de zin ervan nog altijd niet gevonden, voor niemand. Het is altijd belangrijk dat een mens weet dat hij mag gaan. Soms is dit zeggen belangrijk. Houd een hand niet halsstarrig vast maar streel het geruststellend en zacht, alsof je allebei weet dat het goed geweest is. En dan, dan blijven de mooie herinneringen om kracht uit te putten! Veel moed!

 3. Nonkel Bram Says:

  vandaag op bezoek geweest en inderdaad daar vier jaar zitten heeft volgens mij geen zin of toch geen betekenis… het sterven wordt uitgesteld en het is er nog eens strontduur ook… gelukkig werken er wel vriendelijke mensen en ga ik er ook niet elke dag naartoe zoals meter… chapeau voor ons grootmoeder!!! hoe ze dat zolang al volhoudt???

 4. Lieve Says:

  Ben geraasd van Zwitserland naar Belgie om pa nog es te zien en hoop dat t niet meer
  lang zal duren. Het is heel triestig maar ik heb zijn hand vastgehouden en wat over zijn hoofd gestreeld en over ons leven verteld. Het is moeilijk te kunnen besluiten voor hem, wij weten niet wat in zo iemand voorgaat, zou t graag willen weten. Over zin van leven enzo is t moeilijk te oordelen

 5. clarissejananoukmarie Says:

  @Lieve: welkom tante Lieve! Ik ben gisteren ook bij hem geweest. Het dezelfde gevoelens.

Leave a Reply