Moeders

August 29th, 2008

Op mijn werk zitten we op een eiland. Zes vrouwen en een man.
Van die zeven personen hebben er slechts drie kinderen: de man, en wij als enige twee vrouwen, mijn collega en ik.
Der wordt daar niet heelder dagen over kinders gepraat, mensen, ba nee gij. Dat zou die kinderloze madammen vervelen. En mijzelf eigenlijk ook wel een beetje.
Maar.
Zo af en toe gniffelt S. in haarzelf. Laat het nu toevallig zijn dat ik net tegenover haar zit.
Ik wéét het dan, ik wéét het.
We kijken elkaar recht in de ogen. Dan komt het verhaal.
Over haar klein mannetje, dat op één maand na even oud is als de onze.
Over hoe hij brabbelt, zotte manieren doet, en haar hart warm maakt.
Hoe ze slist als een slang als over slangen praat. Over hoe leuk hij dat vindt, dat slissen.

De andere reageren daar wel op, oh ja, ook ietwat vertederd, met een zacht: ‘ja, dat moet leuk zijn.’ Maar ik, ik weet écht wat ze bedoelt, en onze blikken kruisen elkaar, ze knipt mij een oog, en ik knip haar een oog terug en dat is meer dan genoeg.

Over hotsen en hollen en van crèche naar huis en werk en omgekeerd: I know. Over hoe wij een dagje kinderloos gaan werken stiekem als vakantie zien. Zelfs dat kunnen onze lieve collega’s beamen. Ze snappen het gelijk wel.

Maar als de crèche van haar plots belt, om te zeggen dat het kleintje koorts heeft, wetende dat hij al zowat een oorontsteking of tien achter de rug heeft, met héél véél koorts en pijn gepaard, en ook al heeft de mijne nog geen énkele ontsteking doorgemaakt: dat gevoel, dat snappen alleen wij twee. Echt alleen wij twee.

Soms zegt ze: oh, ik ga met de fiets om hem. Dan maakt ze een gek bokkesprongetje van geluk. De anderen kijken ietwat vreemd, want ja, dames maken nu ook niet elke dag gekke bokkesprongetjes op hun werk.
”t Kan me niet bommen, wat ze denken’, fluistert ze in mijn oor, net voor ze vol zwier en zwaai de deur uitgaat.
En ook dat, dat is het allerschoonste geheim dat wij daar met twee delen. En met niemand anders.

2 Responses to “Moeders”

  1. annava Says:

    Mooi, en herkenbaar!

  2. Mama Gyasi Says:

    Prachtig geschreven. En inderdaad zooo herkenbaar.

Leave a Reply