Sticht zelf een school

July 18th, 2008

Als je even niets te doen hebt, en je hebt bovendien een lerarendiploma op zak: richt zelf een school op.

Een gevaarlijke tendens als je het mij vraagt.

Niet dat ik twijfel aan de capaciteiten van desbetreffende leerkracht, maar een pedagogisch project opstellen, leerlijnen uitstippelen, locatie en middelen zoeken: het is niet van de poes.

Waarom kunnen schitterende projecten niet geïmplementeerd worden in het regulier onderwijs (niet dat ik methodisch of ankeronderwijs niet regulier vind, maar bon)?
Windmolens in de tuin van de school, het moet kunnen. Zelf van energie voorzien, fantastisch.

Maar let op dat je niet verzuipt in projecten, thema’s en extrascolaire zaken.

En ik, ik heb recht van spreken, vind ik. Geen veralgemeningen, dat wel. Maar mijn broer en ik liepen school in een katholieke instelling, mijn zus volgde stadsonderwijs en mijn kleine zus ging naar de Jenaplanschool. Verschillende visies, ongelooflijk toffe ideeën, op alle vier de scholen, in alle netten. Mijn kleine zus mocht modeshow lopen, zong, vertelde, danste en schilderde dat het een lieve lust was. Eigenschappen die bij ons, in het katholieke net, bedroevend minder aan bod kwamen. Wij hadden dan wel een stevigere basis wat de leervakken betreft. Kan allemaal, ik oordeel daar op zich niet over. Ik vind het heerlijk als kinderen de kans krijgen om alle talenten te ontplooien, op zoek te gaan naar hun eigen sterktes. Alleen moeten alle kinderen de kans krijgen om een basispakket aan taal, wiskunde en leervakken te krijgen. Téveel projecten en thema’s zorgen vaak voor ontwrichting, en die vakken zoals Nederlands, Frans en wiskunde bengelen daar dan soms wel eens onderaan. Op zich misschien niet erg, maar wel een gat voor wie later iets met talen wil doen. Zeg maar, Germaanse, Romaanse, tolk. Of wie ingenieur wil worden. Natuurlijk kunnen sterke karakters dat aan, en halen ze die achterstand in, maar het leven zit niet alleen vol sterke karakters. Ook daar moeten mensen af en toe voor behoed worden. Woordjes uit je hoofd leren, het lijkt op het eerste zicht vrij zinloos, maar dat is het niet. Het is zoveel meer. Het kweekt een werkhouding, ontwikkelt je geheugen en geeft je later een ruimere woordenschat. Waar je dan uit kunt putten in discussies en redeneringen.

Een school oprichten op basis van een nieuw pedagogisch project, dat is heel wat. Er komt daar volgens mij veel meer bij kijken dan men aanvankelijk denkt. Plots zie ik dan door het bos de bomen niet meer. Ik ken in grote lijnen de visie van Montessori, weet het verschil tussen Freinet en Jenaplan, over Steiner heb ik veel gelezen.

Die versnippering boezemt me een beetje angst in. Ik zie die geëngageerde mensen véél liever in een project stappen dat al bestaat, zodat zij ook daar met hun fantastische, vernieuwende gedachten een stempel kunnen drukken op het (gewoon) onderwijs.

Note aan iedereen die denkt dat ik het niet heb voor alternatief onderwijs: fout gedacht hoor, ik loop er warm voor. Maar ben tegelijkertijd wat kritisch.

3 Responses to “Sticht zelf een school”

 1. Rik Sohier Says:

  Als ‘t er in zit kan het er uit komen n.l. verstand. Geef tien mensen een kilo meel om brood te bakken en je krijgt tien verschillende broden of soms helemaal geen brood. Zo is het leven.
  Peter

 2. Machteld Sohier Says:

  Marie, ik volg je wel: ent vernieuwende ideeen en methodes op het bestaande onderwijs en dat geeft vonken. Wij hadden een leraar geschiedenis die volledig zijn eigen ding deed binnen het katholiek onderwijs. En het werkte. Geen enkele leerkracht heeft zo’n invloed op ons gehad als hij. Zelf heb ik nooit graag school gelopen, meer nog: ik haatte de school. Als ik nog denk aan al die eindeloze namiddagen, waarop ik me dood verveelde, zelfs of eigenlijk nog het meest bij de vakken die me wel interesseerden. Meer leerkrachten zoals die leraar geschiedenis, een andere aanpak, verfrissende ideeen, nieuwe manieren van stimuleren, bij mij had het zeker gewerkt.

 3. Tamara Says:

  Heel treffend verwoord. Ik volg je helemaal. Té is nooit goed.

Leave a Reply