Gebruik uw creativiteit

May 12th, 2008

Bovenstaande zin is vaak veel holler dan men denkt: creativiteit is misschien wel aangeboren, en komt net niet op het juiste moment.
Toch heb ik de lekkerste dingen gemaakt en geprobeerd toen ik bijna zonder ingrediƫnten zat, en het weinige dat ik in huis had moest aanspreken. Doordat je genoodzaakt bent die weinige etenswaren te gebruiken, word je gedwongen na te denken. En nadenken in de keuken, dat doet deugd.
De zomer is bij ons het seizoen van de ‘zoete inval’, nog meer dan de winter. Het is de tijd van ‘Blijf je niet eten? We hebben genoeg in huis hoor!’. Ik voorzie me altijd op onverwachte gasten, en ik heb voor mezelf een lijstje aangelegd met zaken die ik graag in huis heb, omdat je er verschillende kanten mee op kan. Zo zijn er:
* zongedroogde tomaatjes: ze zijn lekker, blijven zeer lang goed, en je kunt ze als aperitief serveren, door je salade mengen, in een quiche verwerken of als garnituur gebruiken.
* pijnboom- en andere pitten: geven een extra toets aan je salades, maar je kunt pijnboompitten bijvoorbeeld ook roosteren en door geraspte wortelen mengen
* goede olijfolie en azijn: voorzie in een lekkere olie die je koud kunt gebruiken, Oil en Vinegar is fijn, maar wel vrij duur. De Colruyt of Delhaize hebben een mooi assortiment dat minder prijzig is als je goed oplet.
* (Bio) rode bietjes uit Delhaize, voorgekookt: die blijven extreem lang goed. Je kunt ze in schijfjes snijden, raspen, in blokjes. Ze zijn lekker met mierikswortelpuree, of met gomasio.
* verse kruiden in de tuin, of in een potje op je vensterbank. Munt, peterselie en bieslook zijn zeer dankbaar en vrij gemakkelijk te onderhouden. Ze zijn zalig om over een salade te snipperen, in een dressing te verwerken, …
* kappertjes, augurkjes: brengen smaak in je dressing, en blijven lang goed in de frigo. Je kunt ze gerust maanden bewaren.
* een potje yoghurt zonder suiker: ideaal om een dressing mee te maken, opgeklopt met een klein beetje mayonaise, veel verse kuiden en peper en zout. Verse koriander moet daar ook lekker bij zijn.
* een stuk vis in de diepvries (voor de anderen: vlees): een forel of zalmforel op zijn geheel is zeer dankbaar om uw gasten en uzelf te verwennen.
* een gekoelde fles wijn, cava of spumante: zo aangenaam en niet zo duur.

Ga zo maar door. Maar hiermee komt u al een eind ver. Smakelijk.

3 Responses to “Gebruik uw creativiteit”

 1. tante ingrid Says:

  En vergeet de rozemarijn niet!Heel lekker op gebakken aardappeltjes!

  En na al het werk en het ontvangen van mensen : enkele takken in het water voor een verkwikkend bad!

 2. Ellen Says:

  En ook kikkererwten in blik voor humus en tonijn in blik en hamburgerbroodjes voor een snelle, maar gezonde burger. Liefst ook wel met verse tomaatjes, sla en ajuinringetjes šŸ˜‰

 3. clarissejananoukmarie Says:

  @Ellen: lekker jong, de ideeƫn blijven komen:)

Leave a Reply