Martha

October 28th, 2017

Wij zijn geen bucketlistmensen hier.

Op wat financiël gegoochel na, denk ik dat we alles wat we wilden al deden en dat we nog altijd bijna alle dingen doen waar we van houden.
Buiten wat structurele verbouwingen (waarvoor we zouden moeten lenen, en dat gaat niet als je zo ziek bent als mijn lief, ha) dus, is onze list behoorlijk goed gevuld met de dingen die we graag doen.

Een hond was not done, dat wel. We hebben een hondenkind in huis, en mijn lief droomt weleens van een grote wilde tuin met een herdershond, maar hier en nu? Geen tijd en geen plek.

Toen werd Jan ziek.

Het was niet dat hij plots met lijsten vol exuberants afkwam, oh neen, zo zit hij niet in mekaar, maar toen we zo eens dicht bij elkaar wandelden, en wat mijmerden besloten we dat een hond misschien wel kon. Ik zag hem glimlachen, die keer, en er speelde wat opluchting en contentement in zijn stem. Een oud beestje, ééntje dat een plekje zoekt. Geen jonge hond, ik gruwel van broodfok en al die voze dingen bij het kweken van honden, neen, bij ons past een gedeukt karakter misschien wat beter, besloten we. We hebben ook geen tuin dus ook geen plek voor wildebrassen. Bovendien: we zijn wat door ons opvoedingsarsenaal heen, ook.

Het zou een lange zoektocht worden, verklaarden we plechtig aan de kinderen, toen we hen het nieuws vertelden, en ze mochten niet denken dat ze nu in één twee drie een schattig hondje op hun schoot zouden hebben. Oh neen, dat kon wel een jaar duren, echt wel een jaar.

Een week of drie later ging ik met de ladies naar het asiel. Zo een keer gaan kijken. Zo een keer gaan wandelen en proeven, je kent dat.
Er was geen hond die bij kinderen kon wandelen dat moment, zeiden ze, en toen plots ‘of misschien Martha wel’.

Een half uur later stond mijn lief met zijn fiets daar, en we knikten naar elkaar en een kwartier later zaten we aan het bureautje en maakten we afspraken en keek ik boos naar de mensen die met Martha wilden gaan wandelen, want al mijn moederinstinct speelde op en ik wilde haar het liefst sebiet meenemen.

Ze is ondertussen drie weken bij ons, vandaag.

Ze plakt gigantisch aan mijn lief en kijkt een beetje geërgerd naar mij als ik mijn lief kus. Als ik perentaart van Dorien maak, echter, dan ben ik haar beste vriendin. Ze palmt onze zetel in, we moeten meer stofzuigen dan ooit, en ze snurkt zo luid dat ik het tot boven hoor. Ik vind het niet eens erg. Ze houdt erg van alle recepten van Dorien, want ze geniet van gegrilde groenten gelijk geen een, en ze likt rijstkorrels op alsof het kaviaar is. Ze legt haar poot op de blote billen van de kindjes alsof ze wil zeggen: blijf hier nog een beetje, en toen de dierenarts vorige week zalf in haar ogen wou doen, en ze dat niet echt zag zitten, wou ik hem een blauw oog slaan, ook al wist ik dat het voor haar eigen goed was. Ik wist niet dat het gewoon een gemuteerde versie van moederinstinct is, die dierenliefde. Eén die mijn hormonen aantast, onvoorwaardelijkheid geeft en elke keer als ik richting huis ga, denk ik ‘oh Martha, wat verlang ik om je te zien’.

‘Wat heeft ze geluk’, zeggen ze ons.

‘Wat hebben wij geluk’, bedenk ik vaak, dat ze hier wil zijn, dicht bij ons, met haar te grote kop, haar gesnurk en haar ontwapenende blik.

Wie had dat een jaar geleden gedacht?

6 Responses to “Martha”

 1. Huguette Says:

  Ik begrijp je zo helemaal, Marietje.
  De liefde voor een hond kan heel overweldigend zijn, dat besef je pas als hij/zij er is.
  Martha past perfect in jullie grote warme nest.
  Blij voor jullie en wat goed dat jullie voor een oudje hebben gekozen!
  (ze heeft trouwens dezelfde cool als Jan, geen wonder dat ze gek op hem is, het is een prima match)

 2. Caroline Says:

  Weer zo schoon. ❤

 3. Vic Says:

  Welke hond of welk wezen tout court zou niet bij jullie terecht willen komen, vraag ik mezelf af…

 4. Nele Says:

  Ik ben bang voor honden, echt bang. Maar wat ik hier lees jong, ik zou die Martha al bijna plat willen knuffelen. (En wat een schone naam, echt.)

 5. Goofball Says:

  ‘t ziet er een lieve loebas uit.

 6. Maaike Says:

  Ooooh, maar zo mooi! Mijn hart maakt een sprongetje en stiekem denk ik dat we er hier ook ooit gaan aanhangen…
  Ik wens jouw hondenkind het allerbeste met haar nieuwe vriend!

Leave a Reply