verbinding

September 21st, 2017

‘Of we niet mee wilden aan tafel schuiven op de camping?’, vroeg de eigenaar.

Om acht uur ‘s avonds (oh wat eten ze laat in het zuidelijke deel van Frankrijk) schoven we aan tafel.
We kregen een wit plastieken bordje met wat sla, een tomaat uit de tuin, een toastje met everzwijnpaté en een toastje met abrikozenconfituur die ze zelf hadden gemaakt.

Er kwam wijn op tafel van de bevriende wijnboer, en we maakten kennis met twee mensen die op de Mont Blanc wonen. Naast ons zat een fijn Duits koppel en het was heerlijk om onze eigen taal te verlaten en een beetje van de wereld te zijn. Mijn lief praat ontzettend goed Engels en ik hou meer van Frans, maar zo fijn zeg, zo eens onder de mensen zijn.

Na het slaatje kregen we een echt bord. Op dat bord lag stoverij van everzwijn, met grove stukken wortel en wat simpel gekookte pasta. De kok, een vriend van de meneer van de camping, had twee oorringen aan en een bloemenschort. Hij was ontroerend schoon, die mens, hoe hij zich uitsloofde voor de gasten. Na de eerste ronde werden de kommen doorgegeven: wie wou nog wat stoverij, wie nog wat pasta?

We kregen nadien een bord vol dessert. Maar echt: een bord vol zoetigheid. Met tassen gevuld met koffie als je dat wou.

Het was verrukkelijk.
Mijn lief zei, net voor hij in slaap viel: ‘oh wat heb ik een fijne avond gehad’, en ik kon alleen maar hevig knikken.

Het is die simpelheid waar ik zoveel van hou.
Het is het kleine potje vijgenconfituur van de madam van de camping, die ontzettend heerlijk smaakte bij wat goede kaas.
Het is de crappy hotelkamer (toen we te moe waren om een camping te zoeken) met dunne muren maar verrukkelijke Saint-Marcellin bij het ontbijt (van 3 verschillende kaasmakers dan nog wel).
Het is de forel die mijn liefje op de camping klaarmaakte, gewoon met citroen en een beetje olie. Toen het al bijna helemaal donker was en hij mij voederde omdat ik daar zo van hou, dat hij mijn voedert.

Echte rijkdom ligt daar, mijmer ik vaak, daar waar je geen honger hebt en mensen met een ziel hebben gekookt.

(Oh ik moet zoveel vertellen, want hij en ik tjoolden tien dagen met ons twee en het was, nou het was, verrukkelijk.)

2 Responses to “verbinding”

  1. Anne Says:

    Heb je al reiswee?

  2. Trage Gazelle Says:

    mooi mooi mooi

Leave a Reply