de H is van havik

September 9th, 2017

‘Ik wil een keer een havik zien’, piepte ik maanden geleden tegen mijn lief.

‘Ja, moksje’, zegt hij dan het vaakst als ik zulke dingen piep. Ik heb al veel gewild, soms wil ik een meer zien, of wil ik naar een berg, of wil ik in een heide gaan wandelen.
Hij gaat dan altijd mee met mij.

De tijd verstreek, die zat voor hem vol met zaken die weinig met haviken te maken hebben, maar met klinieken en foto’s en chemo en bestralingen en rust. Er was niet veel tijd om te tjoolen, laat staan om naar vogels te gaan turen.

Toen werd alles wat rustiger, ook de storm in mijn hoofd (oh wat een vreselijke radicale storm).
We vertrokken voor twee weken weg van huis. Eerst een week naar Friesland, dan een week naar de Westhoek.

Onderweg kruisten we het IJsselmeer, en ik was weer zo erg onder de indruk, dat we afreden en besloten daar ergens in de buurt te eten. Wij hebben een traditie van keigoed eten mee te nemen voor de eerste onderwegmiddag, dan ben ik altijd opgelucht dat we geen voze half opgewarmde worstenbroodjes moeten eten langs de weg.

Hier picknickten we.
Geen mens te zien.
Alleen maar bomen en water te horen.

In tegenstelling tot de betonnen plekken waar we soms strandden in het verleden, was dit een paradijsje.

Na een half uur vertrokken we en toen we allemaal in de auto zaten, en Jan de moto startte, keek ik links naar de struiken.

Er zat een havik.

Er zat een echte havik op de grond. Een gigantisch herkenbare prachtvogel, daar, op een meter of twee van onze auto.
‘Ik heb een havik gezien,’ piepte ik.

Ik denk dat het geen enkele vakantie in mijn leven zo schoon is gestart.

.
.
.
.
.
.
.
Leestip
De H is van havik
Auteur: Helen Macdonald
Uitgever: De Bezige Bij
Nederlandstalig 336 pagina’s 9789023492412 september 2015

5 Responses to “de H is van havik”

 1. Vic Says:

  Dan moeten jullie dringend eens het Kanaal over. Roofvogels in overvloed. ‘H is voor Havik’ vond ik een helend boek. Dolgraag gelezen. Liefs en zo blij met alle goede nieuws voor jullie en de berichten dat jullie van de zomer genoten hebben.

 2. Caroline Says:

  Jij bent van goud. Echt.

 3. Goofball Says:

  Tof

  ‘k vind het wel schattig dat jij dingen “piept”

 4. Ellen Says:

  De H van Havik en een echte… Zo mooi!

 5. Kleine Atlas Says:

  Ik vind dat zo ontzettend tof dat jullie (ook) niet ver weg op vakantie gaan én er toch zoveel zien.

  Maar ik vind het even ontzettend hard dat jouw Jan zo ziek is/was.

Leave a Reply