(over)leven

April 13th, 2017

de titel klinkt ernstiger dan bedoeld.

toen we gisteren de verzekeraar een mail moesten sturen, vroeg ik grappend aan mijn lief of ik als begroeting mocht schrijven ‘groeten van uw kankerpatiëntje’. in zijn naam dan.

we hebben allebei geproest. mijn lief heeft immers een relativeringsvermogen van jewelste, één van de gronden van al mijn liefde voor hem.

soms kruip ik door mijn eigen ziel, schreeuwend en roepend en ontzettend kwaad, om alle dingen die ik voel en niet wil voelen.
soms sus ik mezelf, sssssstttt, terwijl ik gauw hap naar adem en mijn dag voortzet. Uitgelopen schmink is in tijden van pollen gemakkelijk te verklaren. Goeie collega’s ook. Gouden collega’s.

ik kijk naar hem, terwijl hij slaapt, en ik wil hem bijna elke keer wakker kussen. ‘keppe, ik wil je voelen,’ zou ik dan prevelen. maar hij is moe en hij moet slapen, want hij moet genezen, en naast het fantastisch team in de kliniek is er rust en lekker eten nodig. dat en zoenen, veel zoenen, die zijn er ook nodig, in tijden van serieuze ziekte.

In het leven bijten Marietje. Recht in de nekke.
Het waren woorden die ik nodig had. Net als de stoel die mijn lief dicht tegen de zijne trok, toen hij een teken gaf dat ik daar moest gaan zitten.

Het leven geeft je in tijden van ernst ook vaak de gouden liefde die je nodig hebt. Alsof het leven wist dat het zou komen. En het een beetje helpt bufferen, dan. Zoals een maat die niet veel zegt, maar wel een duwtje geeft als het niet meer lukt. Of zoals de heerlijkste Whatsappgroep met mijn 2 beste vriendinnen, toeverlaat voor alle tijden.

Het doet heel veel zeer, het leven nu, veel meer zeer dan ik ooit had gevreesd. ik zou moeten kunnen, ik schopte het een blauw scheenbeen.
Maar dat zou alleen maar zeer doen, en het doet nu al zoveel zeer.

recht in de nekke. in het leven bijten.

merci aan mijn vrienden, echt. ik wil in een holletje kruipen, bij momenten, maar nooit zonder hen.
vooral nooit zonder hem. de machtigste mens uit mijn leven.

in het leven bijten, zeggen ze. ze hebben gelijk. ze hebben zoveel gelijk.

16 Responses to “(over)leven”

 1. Tess Says:

  Oh Marie’tje, de tranen rollen over mijn wangen. Ik wou dat ik je kon omarmen met alle lieve warmte die ik kon vinden, maar het lijkt me dat jullie nest al zo ontzettend warm is. Wat bewonder ik jullie, elke dag opnieuw. Dikke zoenen x

 2. oon Says:

  Er is niemand die alle kanten van het leven zo pakkend kan omschrijven als jij. Bijten, Marie! En duizend zoenen, dat ook. x

 3. nobutterfly Says:

  Dat is zo mooi gezegd. <3

 4. Goofball Says:

  ik ben blij voor die vrienden in jouw leven nu op dit moment, voor humor…en vooral voor hem.

  Dikke knuffel

 5. Samaja Says:

 6. Els Says:

  lieve Marie en Jan en Anouk en Clarisse en Simonne,
  ooit leefden we dicht, nu leven we verder maar in mijn hart is er nog steeds een plekje zeer dicht voor jullie.
  Ik zend jullie bergen warmte. misschien lukt het me om even door de muur te breken, de muur van zoveel geplande dingen, moeten en mogen, kids en jobs… allemaal eigenlijk geen excuus om er te zijn op de meer dan echte momenten in het leven.. we kennen er alles van..
  Ik draag jullie mee!
  metta

 7. lilith Says:

  Dit had ik even nodig. Ik heb het op een blad geschreven in mijn boekje.

  Merci Marie. Voor zoveel dingen.

  En heel veel sterkte en courage voor jou en al die mooie mensen rond jou. <3

 8. els Says:

  Ik ken je niet echt, alleen van je mooie schrijfsels hier, maar wat ik je zou willen zeggen, is ‘kom hier dat ik u draag’.
  (en de achtergrond daarvan is: we gingen een tijdje geleden naar Schoft van Kommil Foo kijken en het laatste liedje was ‘kom hier dat ik u draag’, en dat liedje ontroerde me enorm en deed me onmiddellijk ook denken aan een stukje van jou dat ik kort daarvoor las en waarin je schreef voor je liefde voor de man die al puffend gaat joggen, enz.)
  Oei, dat zijn hier veel te veel woorden aan het woorden. Onthou gewoon: KOM HIER DAT IK U DRAAG; X

 9. els Says:

  ‘worden’ uiteraard

 10. Evi Says:

  Wat mooi geformuleerd. Ik wens jullie ongelooflijk veel sterkte & kracht.

 11. Ellen Says:

  Recht in de nek, ik word er helemaal stil van. Ik wens jullie veel armen voor elkaar. Armen om elkaar vast te pakken en nog extra armen rond jullie.

 12. Trage Gazelle Says:

  Courage Marie
  de pijn pikt als ik je tekst lees … en tegelijkertijd zo mooi die gouden liefde van jullie.
  Bijten en schoppen jongske!

 13. Nele Says:

  Ben ik blij dat jullie zo warm en vol liefde. En zet ik mijn pet af voor zoveel moed en doorzetten. Hier doet het ook zeer en dankzij wat jij schrijft een beetje meer moed. Ik kan alleen nog maar dankje zeggen en ook dat ik meevoel. liefs liefs liefs

 14. Sofinesse Says:

  Wat zeg je dat mooi. Wat is het hard, maar wat is het ook zo ontzettend zacht. Heel veel sterkte. X

 15. liese Says:

  my god wat kun je schrijven. Ik stuur je virtuele sterkte-knuffels voor jou en je man!

 16. Lies Says:

  Ik slik eerst die krop weg en wens je dan stevige kaken toe en vlijmscherpe tanden, om goed door te bijten! Dikke knuffel, wentel je in die warme armen die jullie omringen. We duimen voor jullie.

Leave a Reply