Couscous Royale

January 17th, 2017

* een postje voor de menuplanners *

Mme Zsazsa maakt mij gelukkig met haar boeken en haar kalenders en haar grappigheid. Serieus, ik moet altijd lachen en ik ben door haar fijne kalenders een zeer goede planner geworden.
Het is niet dat het nooit meer voorkomt, maar meestal plan ik vakanties goed op voorhand en plan ik het eten voor een ganse week. Nu met haar fijne planner erbij, vroeger op een kladbladje.
Ik doe dat meestal op vrijdagavond, in de zetel, met een tas thee of een glas wijn, en als ik te moe ben dan doe ik dat op zaterdagochtend in mijn pyama met een tas koffie.
Ik doe dat zo ontzettend graag: zo eens goed nadenken wat ik nog heb, wat op moet, wat in het seizoen is, of ik mijn regels zal hebben of niet (want dan heb ik altijd keiveel zin in allemaal rare combinaties en in zoetigheid). Ik pols ook bij de rest van mijn menage, om hongerstakingen en opstand te voorkomen. Dat klein grut wil toch meestal hetzelfde: macaroni of WAP* of frieten. Om ze te sussen plan ik dat dus vaak in, maar ik kook dan al gauw wat broccoli voor erbij, of ik bak een bloemkool (en op het laatst strooi ik wat paneermeel over mijn bloemkool, en ik bak dat wat mee, dat is gelijk het korstje van de macaroni, altijd een succes)

Voorts vind ik omelet ook altijd een succes: op dinsdag werk ik langer en meer dan anders, maar wel thuis, wat wil zeggen dat ik overdag zo een beetje rommel in de koelkast en restjes gebruik om mijn eieren te pimpen. Of ik bak een restje champignons voor erbij, of ik stoof wat boerenkool met een sjalotje. Dan wat brood erbij en goeie boter, oh man ik verlang tot het dinsdag is. Ik moet ook nog dringend eens schrijven over de gewoontes van mijn oud grootmoedertje, met haar potjes rauwkost in de frigo en haar kiemen <3. Ik kook meestal in het weekend voor maandag en op woensdag kook ik meestal voor donderdag en dat is de redding in mijn Chaotisch Huishouden. Het is hier vaak niet gekuist, de strijk blijft liggen en het stof ook, maar mijn kindjes eten wel lekker en ik heb mij erbij neergelegd dat ik nooit een moeder zal zijn die strijk zal inplannen en wasmachines doet draaien terwijl ik evengoed koffie kan drinken in de zetel. Of Netflix kijken. Ik heb tonnen afgunst in mijn lijf voor die schone foto's van gestijlde huizen op Instagram, zo met gedroogde plantjes in de kleur van de kleren van de baby, en met hashtags van alle merken van de kleren die werden aangeschaft, maar ik word persoonlijk contenter van een goed stuk kaas waar ik met de fiets om moet. Keuzes, mensen, keuzes (en ik vind dat ├ęcht keischoon he, die overnagedachte foto's, ├ęcht he) :-). Dusss, voor diegene, die zich afvragen waar ik de tijd haal om veel en goed te koken: daar. Ik kuis amper en ik plooi de was met mijn handen. En ik heb al honderd keer moeten uitleggen dat dat de reden is. Couscous Royale, dat had ik beloofd. Dat recept schud ik uit mijn mouw, want ik at de lekkerste stoofschotels uiteraard op mijn gat bij mijn Afrikaanse vrienden of languit liggend in de zetel van mijn vriendin die ondertussen in Marokko woont en een Marokkaans lief had en ze konden zo lekker koken, niet normaal. Ik at ook lekker in La Kasbah in Brussel waar ik de heerlijkste rozijnen ooit at en zwijmelend in de ogen van mijn lief keek. Ah de liefde en het eten toch he. Ik zorg dat ik de volgende zaken zeker heb: lamsnek/lamsschouder/ras-el-hanout/ajuin/wortels/kikkererwten/couscous/tomatensaus De rest varieert: aubergine/pompoen/rozijnen/courgette/gegrilde paprika (grillen op voorhand in de oven)/kippenbillen/merguez die niet naar zeep smaken/tomatensaus (verse in de zomer of in de winter uit een blik), ik doe maar wat, waar ik zin in heb eigenlijk. * vlees aanbakken en nadien verder laten sudderen in een bouillon (ik heb meestal een litertje in de diepvries, groentenbouillon of kippenvariant, en ik kruid dat stevig met ras-el-hanout. Dan laat ik dat vlees sudderen tot het gaar is, ik denk anderhalf uur. Je moet dat voelen he, dat valt dan bijna van het been.) * terwijl het vlees gaart snij ik ajuinen. heel veel ajuinen, en in mooie partjes. ik stoof die traag dat ze zo zacht en bruin zijn, en ik voeg een beetje geraspte gember eraan toe. Dat is zo wonderbaarlijk, voor mij, gestoofde ajuinen, weinig dingen zijn zo lekker vind ik. * terwijl het vlees gaart en de ajuinen stoven grill of bak ik aubergines. ik bak ze in olie, en ik zorg dat ze goed gebakken zijn, want anders vind ik ze helemaal niet lekker. * terwijl het vlees gaart, de ajuinen stoven en de aubergines bakken neem ik nog een pan uit de kast en bak ik kikkererwten aan, uit blik. Ik spoel die goed, laat die uitlekken en bak die dan in wat olie. Soms roer ik daar wat tomatensaus door, of wat grofgehakte tomaten, samen met wat gegrilde paprika. Als ik peterselie in huis heb snipper ik heel veel peterselie daardoor, maar ook soms koriander als die op moet, of verse oregano. Dat hoort waarschijnlijk niet, maar 't is wel lekker. * terwijl het vlees gaart, de ajuinen stoven, de aubergines bakken en ik een soort kikkererwtenmengeling prepareer stoom ik ook nog wat wortels. Gewoon wat schillen (zelfs niet altijd nodig), op hun geheel, dat serveert schoon straks. (soms grill ik wat pompoen of rapen in de oven, of wat courgette, die ik dan in lange repen snijd, dat is zo schoon zeg. Ik bak ook soms kip voor erbij, of merguez, dat zie ik als ik bij de slager ga) * Ik maak couscous klaar door wat bouillon van mijn vlees toe te voegen aan het graan (op het gevoel en op de tast, ik ken weinig van maten). Ik dek dat wel af om te wellen (heet dat zo?), dat lukt beter. Ik maak uiteindelijk keiveel indruk door dat allemaal te serveren in een supermooie tajine die ik kreeg van een vriendin. Eerst de couscous, putteke in het midden voor het vlees en de saus en dan schoon errond alle hoopjes groenten, alsof je de zandbak aan het spelen bent. Iedereen schept dan wat hij graag eet en uiteraard zijn de aubergines voor mij, maar dat besant helemaal niet. Anderhalf uur, twee uur werk. Liefst op zondag, dan is er tijd om te tafelen en kun je wat langer blijven zitten om na te genieten. Ik zondig waarschijnlijk keihard tegen de regels van couscous, maar het is echt lekker en iedereen die het hier komt eten vindt dat ook. Volgende week: het succes van de Megaproeversafspraak. *WAP = Worst Appelmoes Patatten

3 Responses to “Couscous Royale”

  1. caroline Says:

    Ohhhh, ik krijg het water in mijn mond.
    Ik probeer dat eens, volgend weekend, vertellementencouscous.

    En hihihi voor ‘zo met gedroogde plantjes in de kleur van de kleren van de baby’.

  2. Kleine Atlas Says:

    O ja, gestoofde ajuinen. Ik herinner me een post van jou, van ooit, over de periode dat je geen geld had en achteraf gezien zoveel meer met ajuinen had willen doen. Want het is lekker maar bij mij komt een deel van het geluk ook dat het zo’n ontzettend simpel, plaatselijk en spotgoedkoop basisproduct is. Eten!! Oh, wat hou ik er ook van.

  3. Janina Modaal Says:

    Mmm, wat een mooi stukje tekst en wat een heerlijk zondag-idee. Ik haal binnenkort eens lamsschenkel in huis! x

Leave a Reply