filtertje

December 23rd, 2016

img_20161214_111534

Toen mijn lief mijn lief nog niet helemaal was, maar ik wel al zijn bed sliep, stond ik een keer op op een vroege morgen. we hadden veel te lang gebabbeld en sigaretten gerookt in ons bed (ik vind het allermoeilijkste aan jaren niet roken: de sigaretten in bed missen, zo af en toe. dat is iets wat ondertussen in mijn hoofd uitgegroeid is tot een heerlijkheid die volledig uit zijn voegen is gebarst dat het niet meer normaal is, ook al zal ik dat nooit ofte nimmer meer doen). Ik kwam wakker en hij lag er niet meer. Ik wist toen niet wat ik nu al jaren weet, dat mijn lief ofwel een gigantisch ochtendmens is, ofwel een nachtraaf. Geen dagmens, oh neen, geen dagmens. Ik taste met mijn hand en het bed was leeg, en ook een beetje koud. We sliepen toen nog in paarse palmboomlakens, de mooiste lakens die ik ooit heb gezien.

Ik stond op en hij vroeg of ik koffie wou.

Ik dronk bitter weinig koffie, maar ik zei ja want ik vond alles samen met hem toen zo ontzettend fijn dat ik zelfs koffie wou drinken.
Hij maakte één tas koffie, speciaal voor mij. Hij kookte water, plooide een filter, en goot op. Ik dronk koffie en ik smachtte naar hem.

Vandemorgen stond ik op en net als elke morgen (na al die jaren,kinderen, een verbouwingshuis en veel te veel file en werk) vroeg hij ‘wil je koffie keppe’.

Ik zei ja, want ik drink sedertdien nog altijd elke dag koffie, en ondertussen al jaren ook heel erg graag.

Tot voor twee weken maakten we altijd koffie met Filtertje. Filtertje gaat al mee van ver voor mijn komst, maar is ondertussen zo bejaard dat zijn oortje er af is gebroken. Koffiemaken werd de laatste weken een gevaarlijke opdracht, en we kregen van onze vriendin een nieuw klein plastieken filtertje, dat zij nog thuis had staan en niet meer nodig had.

Dag Filtertje, we owe you.

3 Responses to “filtertje”

  1. Vic Says:

    Hoe doe jij dat toch? Ik krijg verdikke tranen in m’n ogen bij een stukje over een koffiefilter.

  2. Hilde Says:

    Gij ziet zelfs schoonheid in een versleten koffiefilter! Of zijn het de herinneringen die het mooi maken? 🙂

  3. Liese Says:

    Zo sweet!

Leave a Reply