niets niets³

June 11th, 2016

juni is altijd de maand met teveel dingen om te doen, teveel werk, te weinig verlof, kinderen die moe zijn, ouders zonder geduld en reikhalzend kijken naar de zomer die deze keer gelijk maar niet komt.

lastig, maat, vind ik juni en tegelijkertijd zinderend van verlangen naar tijd om thuis te zijn, bij mijn absolute lievelingsmensen.

ik zou in mijn verlof niets willen doen: de dagen gewoon pakken zoals ze zijn en verder niets, buiten wat absolute stilte.

oh wat zou ik sterven moest ik mijn verlof propvollen. crossen van hier naar ginder en lijstjes met dingen waarvan ik denk dat ik die moet gedaan hebben.

mijn lijstje is leeg, wit en leeg en rustig.

het is één van mijn basisbehoeftes: niets te doen hebben, en ik kus mijn pollen dat ik een wederhelft heb die dat begrijpt, ondersteunt en zelf ook een beetje zo in elkaar zit. halleluja, wat een match. het is niet onmiddellijk het eerste wat je op tafel gooit als je zit te kussen met vlinders in je buik, dus ik heb geluk, pokkeveel geluk. er zijn duizend dingen aan mijn lief die van mij een chansaard maken, donderdduizend dingen zelfs. maar zijn rustige zelf is mijn heling.

stel dat ik een lief zou hebben dat heelder dagen actief wilt zijn en van het een naar het ander gaat, ik zou het niet kunnen, vrees ik. ik zou hem zoenen en zeggen dat het ok is, dat het fijn was, maar dat ik niets wil doen.

op een zware zaterdagochtend (met dampende zwemles in een te warm zwembad) kom ik tot het besef dat het zo erg goed is. die rust, dat begrip, die knipogen die van zo ver komen dat ik hem helemaal begrijp. terwijl hij plaastert knijp ik in zijn billen en kus ik zijn nek die stoffig smaakt. ik kook voor hem vanuit heel mijn hart en hij maakt ons huisje altijd maar mooier en schoner dan ik ooit had durven dromen.

nu nog verlof, een wit blad en een beetje watervallen om naar op zoek te gaan.

almost there, almost.

6 Responses to “niets niets³”

 1. Ria Says:

  Jij kunt het wel schoon zeggen ! Chansard ! Chapeau

 2. Marijke Says:

  Uw eerste alinea is zo herkenbaar. Wat ik ook fijn vind aan vakantie is dat we kunnen leven zonder klok. Uren aan tafel blijven zitten… Nergens je voor moeten haasten. Heerlijk!

 3. Kleine Atlas Says:

  Ja.Ja.Ja. O sinds ik mijn kind heb. Nooit was de weg naar huis zo mooi en zo bezaaid met kleinigheden. Nooit onze avonden zo leeg en vol in die leegheid. De drankjes van het café zo lekker. De fietsritten zo spannend.

  Nog eentje.
  De laatste tijd denk ik vaker en vaker, als mensen me vragen waarom ik in deze stad wil wonen: ik voel me alsof ik al twee jaar op vakantie ben. Dat gevoel is zo heerlijk.

  Ik lees hier al jaren mee. Jij hebt (en meer keer dan alleen in deze post) het sluimerend gevoel van mij bestaansrecht gegeven, echt waar. In traagheid, en volheid, en kleinigheden die woorden verdienen. Dank dank dank.

 4. Isolde Says:

  Dat is hier net hetzelfde. We hebben rust. En we verlangen naar nog meer rust en lege dagen. Nog een duwtje! x

 5. Tess Says:

  Ik heb net iets nodig om mijn dag te vullen, ik word heel rusteloos van binnen te moeten zitten.

  Ik wens je alvast een bijzonder deugddoende rustige vakantie! x

 6. Trage Gazelle Says:

  Mooooiiii.

Leave a Reply