dagen zonder vlees

February 14th, 2016

Ik denk niet zoveel na over de zin of de onzin van een actie als Dagen zonder vlees. Er staan mensen genoeg in rijen aan te schuiven om linken te delen, pro en contra’s te spuien en wellesnietes-spelletjes te spelen. Laat ze maar doen.

Het is wel zo dat mijn dochters kritisch zijn, en dat een van hen zelfs tv kijken aan de kant deze week, ‘om nog even gewoon te kunnen babbelen’. Echt gewoon was het niet, want onze tiener had vragen over ‘hoe stom je kunt zijn om IS te geloven’, en voor ik het wist waren we weg voor een half uur. Over hoe moeilijk het soms is, in het leven, en over hoe mensen niet altijd de keuzes hebben die wij voorgeschoteld krijgen op een plateau. Over hoe kinderen langs alle kanten worden gebrainwasht, en hoe zat het ook al weer met de wapens in Amerika. Over genadeloosheid van terreur en zinloosheid van geweld. De kracht van geld en macht en de kramp van hypocrisie. Ach, ze luisteren en fulmineerden en dachten na en na een tijd beseften we dat de wereld vreselijk gruwelijk is, en dat we af en toe eens mogen stilstaan bij alle evidenties die ons overspoelen.

‘Maar mama, zei mijn denker een dag later, hoe zit het eigenlijk met al dat vlees dat wij eten, en al die dieren die sterven daarvoor?’

Het is dat al die vragen vanuit het diepste van hun hoofd komen, en ik kan en ik wil daar niet omheen gaan. Ik weet ook dat mijn waarheden vaak die van hen worden, en dat is toch een balans die ik soms moeilijk vind, als ouder, die spiegel die je je kinderen voorhoudt. Ik hoor dan hoe de oudste dochter van leeftijdsgenoten giftige verhalen over vluchtelingen hoort, en hoe sommige jonge mensen korte bochten nemen in hun gedachten. De bril waar ik door kijk is misschien niet de enige, met alle respect, maar een kind krijgt toch het meest de bril van zijn ouders opgezet, niet?

Daarom doen twee dochters en ik echt veel mee met Dagen zonder vlees. De rest van mijn menage doet ook mee, maar zachter, en minder frequent dan de hummel, de puber en ik.

Ik zou willen dat ik dat dan half kan doen, en wat kan teren op veggieburgers met gekookte patatten en groensels, maar ik kan dat niet. Ik vervloek mezelf een beetje, want de tijd die ik nodig heb om wat orde te brengen in mijn huishouden verdampt helegans als ik droom over echt lekker vleesloos eten. En in plaats van in een opgeruimd huis een koffietje te drinken de zondagachternoen, sta ik vullingen te maken voor uien, kook ik bouillon waarin ik de uienrokken kan garen en later nog pompoensoep mee in elkaar kan flansen. Ik stoof ajuinen omdat ajuinen altijd lekker zijn en ik droom van weekavonden met geroosterde groenten, preikoekjes van Ottolenghi (wat een werk maar wat een heerlijkheid ook) en rijst met erwten en veel kruiden erdoor. We hadden al paneer met spinazie (helemaal zelf gemaakt, helemaal) en curry en Indische rijst en we doen misschien ook nog van falafel (oh! dan wil ik zelf groenten pickelen en fermenteren en paprika’s marineren en och daar gaat mijn huishouden) met hummus (die ik dan ook op de stuutjes kan smeren met wat groenten en een gekookt eitje erbij) en van de hummus kom ik bij de linzen en dan zie ik linzenpaté voor me, die ik ooit eens at en sedertdien niet meer wil eten op een ander omdat dat de lekkerste was en ik het recept kwijt ben.

Oh wat is de wereld spannend zonder vlees. Oh oh oh. Misschien wat rommeliger en met wat hemden met kreuken erin, maar oh wat zijn de vleesloze dagen spannend in mijn hoofd en in mijn keuken.

Ik hoop dat ik dit jaar mijn lief kan overtuigen om een ganse werkweek eens vleesloos te leven en als dat lukt en hij is niet gestorven dan gaan we dansen in de living.

Als jullie nog dingen weten die ik echt eens moet uitproberen, geef ze graag in de commentaren.
Mijn huishouden zal misschien eens vloeken, maar ik ben er content mee.

6 Responses to “dagen zonder vlees”

 1. Els Says:

  oh Marie, hier alle dagen vleesloos sinds lange tijd en het went, ook in je hoofd. Het hoeft niet altijd omslachtig te zijn. Gisteren heerlijke groenteballetjes in venkel tomaten saus met quinoa, vandaag tajine met falafel, morgen pasta met prei en kaassaus, dinsdag vegetarische variant van spaghetti bolognese.
  Elke week passeert hier ook een eitje in wisselende gedaante.

  Mijn kroost groeit en glundert en mij lieve man eet vlees als we op restaurant zijn en is dus nog steeds niet omvergevallen. Dansen doet hij wel nog steeds niet graag ;-).

  Wat ook lekker is op de boterham: rode bieten sla (gestoomde bietjes met wat yoghurt) of tomaten tapenade (tomaatjes met kappertjes)…

  En als je echt eens iets heerlijks wilt: het groentegerecht gaan eten in het restaurant van je lieve vrienden.

  go go go!!!

 2. haas Says:

  Mijn drie favorieten:

  De dal uit Goed eten! van Dorien Knockaert, helemaal maken zoals het recept voorschrijft. Overheerlijk! Indien tijd/zin de samosa’s maken voor erbij. Het deeg kan je al op voorhand maken, de vulling eigenlijk ook, de dal ook eigenlijk.

  En de quesadilla’s: http://jongesla.com/2011/04/07/quesadillas/
  Een variant staat ook in de Plenty van Ottolenghi

 3. Sarah Says:

  Hey Marie

  ik doe niet mee met dzv, maar aan de start van dit nieuwe jaar was dat sowieso mijn voornemen, minder vlees, meer groenten, minder afval. En ik moet zeggen… Soms lukt het, soms ook gewoon niet. Maar dat is niet erg.

  En het goeie nieuws… soms kan het ook zonder huishoudelijke ontploffingen! Hoewel ik volledig snap wat je bedoelt, ik vind het soms ook leuk om er loos mee te gaan. Maar soms heb ik er geen zin of tijd voor… Kleine dingetjes die hier ook werken (ook voor kinders):

  – pasta met broccoli (of verse boontjes), met verse pesto en pijnboompitten (pijnboompitten zijn ook een goeie vleesvervanger of -aanvulling, heb ik gelezen?) (en die pesto kan ook op uw boterhammen, met kaas ofzo)
  – maaltijdsoep, met o.a. selder, wortel, champignons, en.. lettertjes. of backerbsen (van die kraakbolletjes) 🙂
  – vlees vervangen tijdens een andere maaltijd, bv. handvol nootjes als vieruurtje meegeven
  – in de spaghettisaus zit nu seitan- of tofoegehakt ipv gewoon gehakt (dat merkte zelfs mijn schoonvader niet 🙂
  – zoals Dorien van de week schreef, knabbeltjes aan tafel, zoals met falafel en dan ook allerlei rauwe groentjes die ze zelf mogen kiezen, een hardgekookt (kwartel)ei, pitabroodjes, sausjes, … heel gezellig!

  succes ermee, voor u en voor mij

  x

 4. Maria Says:

  Zo herkenbaar 🙂

  Hier werden wij heel blij van: http://zinineten.blogspot.be/2014/10/rode-linzen-curry-met-spinazie-en-zoete.html

 5. anna berg Says:

  Zoon een en vijf zijn de denkers, twee en drie de doeners. Zoon vier heeft een ernstige handicap. Liefje van zoon twee is vegetarisch. Ja, toch wel wat herkenningspunten.

 6. Herschel Demattia Says:

  The busiest day of the year was November 27th with 909 views. The most popular post that day was Hier is ze dan! .

Leave a Reply