café

January 13th, 2016

De Kerselaar

Zo aan de toog aanschuiven, een pintje bestellen en wat voor je uit zitten kijken. Er komt iemand anders binnen, die je kent, en je geraakt aan de klap. Met een schotelvod veegt de doorwinterde bazin de toog af en toe eens proper, en daarbij heft ze elk glas precies op. Er wordt teveel gedronken, de madam vloekt al eens en er worden stilzwijgend burenruzies bijgelegd. Er staat een beeldje van horen zien zwijgen en de beste cafémadammen handelen daar ook naar. Veel zien, veel zwijgen, het kan bijna niet anders. Het wc is meestal op de koer, en de deur heeft een hartje en het toilet geen sjas. De asbak staat aan de achterdeur en roken aan de voordeur is een schande. De tabaksreclame is zorgvuldig afgeplakt, want dat mag niet meer, en de radio kost vierentwintig duizend Belgische franken Sabam en billijke vergoeding.

Ze verdwijnen, de doorwinterde bazinnen, die hun hele leven achter de toog hebben geleefd.

Ik treur steeds een beetje, als ik naar hen luister, en een pink zou geven voor de levenswijsheden die ze aan hun toog hebben verzameld. Mijn allergrootste favoriete cafémadam Paula, die ondertussen gestorven is, prevelde me het toe, doodziek, in haar zetel in de living naast haar café: het is allemaal des mensen, wat je aan de toog ziet. Het is de kunst het voor jezelf te houden.

Zullen we het redden, vraag ik me nadien af, zonder échte cafés? Zal er geen ziel verloren gaan, geen plaats waar mensen gewoon bij elkaar kunnen zitten, babbelen en eenzaamheid en verdriet wat lichter zien worden, of een beetje zwaarder? Gewoon een beetje lachen en luisteren naar elkaar.

Ik weet het niet. Ik hoop het.

De Kerselaar 2

4 Responses to “café”

 1. Upje Says:

  ‘Onze’ doorwinterde cafébazin is toevallig deze week overleden. 91 was ze en ze deed nog steeds 2x/week een paar uur open. Je moest wel zelf tappen, maar dat maakte niet uit. Ze zal gemist worden.

 2. Sarah Says:

  Ik hou veel van al je stukjes en ze maken mijn wereld altijd een beetje bijzonderer, als ik door jouw ogen lees. Maar het fascineert me wel waar jij al die levenservaring en kennis hebt opgedaan. Ik ken geen enkele cafémadam persoonlijk, laat staan iemand die een hartjeswc heeft. Alleen al door jou te lezen, voel ik me al in goed gezelschap verkeren. Dank daarvoor!

 3. Vic Says:

  Marie, de wereld zou zo mooi zijn als jij ze helemaal in je eentje vorm mocht geven…

 4. #madden mobile coins Says:

  I think that what you posted made a bunch of sense.
  However, consider this, suppose you added a little content?

  I ain’t saying your information isn’t solid., however what if you added something to
  possibly grab folk’s attention? I mean vertellementen » Blog Archive » café is a little boring.
  You should look at Yahoo’s front page and watch how
  they create article titles to grab people to click.
  You might add a video or a pic or two to get readers interested about everything’ve got to say.

  In my opinion, it would make your posts a little livelier.

Leave a Reply