2016

January 3rd, 2016

Ik liep met mijn kleinste dochter rond in de stad, en ze had gevraagd of ze haar Spaans prinsessekleed mocht aantrekken. ‘Och, dacht ik, wij tooien ons dezer dagen helemaal op, met blinkers en strikken en schmink en juwelen, een Spaans prinsessenkleed is er niks tegen, doe maar aan.’
Het was een klein beetje grappig, met haar blauwe winterschoenen eronder, en roze K3kousen, maar ach, zei ze zelf sussend ‘niemand kijkt naar je kousen als je zo’n mooi kleed aanhebt’.

Er liepen twee mevrouwen voor ons, die steeds achter hen uit keken, en toen zo een beetje giechelend tegen elkaar begonnen te praten. Het was misschien ook geen zicht, mijn prinsessendochter met ongekamd haar en ik was ook maar eens vlug vlug de straat opgetrokken en vond het niet zo erg om mijn trainingsbroek aan te laten, het feest begon toch maar ‘s avonds.

Wij stapten sneller dan de kraaknette giechelende dames, en toen we hen passeerden zei de ene luid genoeg tegen de andere: ‘Sommige moeders weten niet wat ze hun kinderen aandoen door hen in verkleedkleren op straat te laten lopen’. Ik draaide mij om en kon nog net subtiel genoeg mijn middelvinger uitsteken, een reactie heb ik niet meer afgewacht.

‘s Avonds vierden we Oudjaar, dicht bij lievelingsmensen uit mijn leven, rond een warm vuur met muziek en eten en drank en cadeautjes. Mijn lief en ik knepen in elkaars hand toen het middernacht was en mijn dochters gaven zoenen en knuffels.

Ik wens je veel in 2016, maar vooral dat je het hoofd niet verliest als iemand op straat anders is gekleed dan jijzelf. Dat je niet roloogt als iemand op een andere manier eet, anders gelooft of drie cognacs drinkt op oudjaar. Dat je zelf niet zo’n kraaknette dame mag zijn, of heer, die in het leven bitter weinig diepte ervaart omdat ze constant moet kijken naar hoe anderen eruit zien.

En als er toch een tegen komt, dan wens ik je een middelvinger, in het echt of in je hoofd, zodat je irrelevante oppervlakkigheid gewoon weg kunt wensen.

Ik wens je voor de rest een goede gezondheid, een lief dat zo machtig is als dat van mij en veel plek in de zetel om te lezen en bij de mensen die je graag ziet te zitten.

(ik heb een cadeautje, maar het is nog niet af! het komt eraan, en ik probeer er veel te maken dat ik veel mensen er een kan geven. ik heb ook nog lijstjes, maar die horen meer bij dit jaar dan bij 2015, dus ze komen eraan!)

14 Responses to “2016”

 1. Romina Says:

 2. Chrissie Says:

  Dat wens ik jou ook, met je prachtige gezin!

 3. With Love - by Eva Says:

  Oh! Ik lees en ik herken. De keren dat de liefste jongen ter wereld mij in tranen sms-te om wat op straat werd gezegd over potten en kasten. En dat nadat we er samen een jaar over deden om te ontdekken dat hij zoekt naar de tweede liefste jongen ter wereld. Ik ben zo blij dat ik in die zoektocht zijn maatje mocht zijn. En telkens weer zo triestig en kwaad dat snelle oordelers alle zelftwijfels en slapeloze nachten gewoon lijken weg te wuiven. Alsof je minder mens bent wanneer je hand in hand met een jongen loopt. Alsof liefde niet àltijd mooi is.

 4. marie Says:

  Waarheid, he, Eva. Onze middelste wordt soms ‘homo’ verweten. Ze zegt dan: allee, ten eerste ik ben een meisje en ten tweede homo dat wil zeggen dat je iemand anders graag ziet en dat is toch altijd mooi?
  Inderdaad, alsof liefde niet altijd mooi is. Mooi jaar gewenst, met weinig slapeloze nachten xxx.

 5. Martine D. Says:

  Deze tijd van het jaar loop ik altijd wat gevoeliger dan anders en dit pakte me.
  Hoe triest sommige mensen zijn…ben onthaalmoeder en 1 van mijn kindjes kwam ooit zo eens naar de opvang,met haar spaanse kleertjes aan,verschillende niet-passende kleertjes boven elkaar maar wat was ze mooi. Ze had alles zelf uitgekozen,wou zo naar de opvang. En zo gingen we ook naar de Aldi.
  Ze huppelde en danste dat het een lieve lust was, werd er ook blij van. De mensen die ons zagen vonden het wel schattig en zo niet ..pech voor hen.
  Veel liefde en zonneschijn in 2016 voor jou en je gezin.

 6. Kim (Groene Pumps) Says:

  Sommige mensen beseffen niet wat ze hun kinderen aandoen door hen te verbieden verkleedkleren aan te doen op straat 😉 mensen met bitter weinig diepte… het zijn de woorden die ik zocht in mijn reactie op de laatste post van Prinses op de Kikkererwt. Daar ging het ook over het oppervlakkige, over wat “hoort” en “niet hoort”. In 2016 ga ik me alvast veel minder aantrekken van de publieke opinie 🙂

 7. gerhilde maakt Says:

  Groot gelijk. Ik wens je helemaal hetzelfde!

 8. Katrien Says:

  Van mij kregen jullie een hele brede glimlach. Blijf in 2016 vooral gewoon jij. Wat anderen er ook van mogen denken (of net iets te luid zeggen).

 9. Katrien Morez Says:

  dat machtige lief heb ik al/nog altijd, dit jaar 27 jaar! Duimen voor gezondheid …

 10. els Says:

  Jouw stukjes zijn zo vaak als voedsel voor mijn ziel en hart. Dankjewel daarvoor. En ik wens je van harte minder pijn in 2016 (want ik weet helaas ook wat het is om met pijn te leven). Liefs

 11. Lies Says:

  De mooste wensen die ik de afgelopen weken las!

 12. Janina Modaal Says:

  O Marie, dankjewel voor de middelvinger,
  die ga ik stiekem nu en dan gebruiken!

  Ik wens jou veel warmte, lekker eten en alle liefde!
  m x

 13. Els Says:

  fantasie en dromen, de zoetste zoetigheden voor de ziel, troost voor zoveel kwaaltjes en verdriet…leven en laten leven die kids, een lesje voor ons volwassenen!
  ik wens je dit jaar veel tijd in je zetel, voor alles wat je lief is en bovenal om te kunnen blijven kijken naar de grootse kleine dingen..

  dank voor de warme wensen en je prachtige stukjes!
  dikke zoen van de ander kant van Gent, we steken dit jaar de stad eens over, beloofd! 😉

 14. Pimpernel Says:

  Zegt meer over jou dan over die “kraaknette” dames natuurlijk!

Leave a Reply