thuis

December 23rd, 2015

Ze hielp me met het opruimen van de tafel, die altijd vol ligt. We hebben maar één tafel en die moeten we delen en daarom ligt hij altijd vol.
Kruimels, tekengerief, glazen, opladers, portefeuilles, speelgoed, popjes, scharen en telefoons.

Help.
Eén van de dingen die ik wens voor het nieuwe jaar is dat mijn tafel altijd proper ligt, zonder gedoe. Zo’n nette lege tafel.
‘Kom mama’, zei ze, ‘we maken hem samen leeg.’

‘Mama,’ zei ze, en ze werd ineens een klein meisje en geen grote tienerdochter die aan mijn sleppen hangt als ik thuis ben, ‘ik snap niet dat je niet graag thuis kunt zijn, echt, ik ben zo graag thuis.’

We deden samen verder, ik zei dat ik blij was en zij was al vlug over Kerstavond bezig, en haar stage die eraan komt.

Ik dacht erover na, de voorbije dagen. Ik was ooit niet graag in mijn huis, toen ik net in Gent kwam wonen, en het is een gevoel dat onder je vel kruipt om daar zo lang te blijven liggen dat het te pas en te onpas goeiendag komt zeggen. Bizar dat zulke gevoelens soms in den treure blijven doen alsof ze nog steeds van belang zijn.

‘Eat this, fuckers van oude gevoelens’, dacht ik (en ik moet echt dringend eens leren om minder onbeleefde woorden te gebruiken, maar ik vind die zo mooi), toen ik de kaarsjes aanstak op mijn rommelige tafel, en mijn dochters vol goesting de living binnenkwamen. Mijn lief passeerde en hij wreef over mijn rug en flikte een oog en zijn flikogen maken me week tot in het oneindige.

2015 was niet het beste jaar als het over mijn gezondheid gaat, zo’n gesukkel zeg, en zoveel pijn, maar het leven is altijd een beetje geven en nemen en mijn rommelige tafel in mijn klein huis is de plek waar mijn hart op tafel ligt en waar ik het allerliefste ben.

4 Responses to “thuis”

 1. Isolde Says:

  Dat is net wat mij ook zo bezig houdt. Ik kan, na een groot deel jaren uit mijn jeugd, alleen maar gelukkig zijn thuis. MIJN thuis, met mijn lieve man en schatten van kinderen. Zorg goed voor jezelf hé!

 2. Romina Says:

  Liefde voor lieven met flikogen ♡

 3. Janina Modaal Says:

  Jouw thuis klinkt als één van de warmste plekken van Gent,
  ik wens je er nog de allermooiste momenten toe xx

 4. Kleine Atlas Says:

  Wat me raakt in deze post, is dat van die oude en op zich voorbije gevoelens die soms nog steeds iets komen innen, zoals de duivel in alle sprookjes die jaren na een goede afloop zijn kop laat zien en probeert zich alsnog te laten gelden.

Leave a Reply