over de liefde

December 20th, 2015

‘Can you swimming?’ vroeg ze aan haar nieuwe klasgenoot, die vanuit Afrika naar Spanje tot in haar klas is beland.

Hij leek op de euforie van een onbekend pralientje.

‘Er komt een nieuwe jongen in mijn klas, mama, hij spreekt Spaans en Engels en ik moet samen met hem van dienst zijn. Het zal lukken denk ik, maar wel moeilijk, als je dezelfde taal niet spreekt. Ik zal gebaren doen, en trekken aan zijn arm als hij mee moet komen. Oh, mama, joepie.’
Ze kan – bij uitzondering – razend gelukkig zijn, net zoals ze vlammend boos kan zijn, ons kind.

Van mijn vriendin kreeg ze een woordenboek Nederlands-Engels uit de Slegte en dat ligt nu in de klas, zodat ze woorden kunnen opzoeken die hij niet begrijpt.

‘Ik vind hem fijn, mama, ook al zegt hij yesnoidon’tknow als ik iets vraag, oh ik vind hem fijn.

Dat is liefde, dacht ik, en het schoonste dat er is op de wereld, liefde tot in het kwadraat. Het gemak aan haar liefde is dat die zonder vooroordelen is, compromisloos en intens overheersend. Die liefde huist in haar lijf, haar hart haar hoofd, en ze is voorbestemd voor alle dieren van de wereld, voor ons, voor sommige vriendinnen van mij en voor alle andere mensen die haar pad kruisen. Ze is acht en heeft de gave om mensen helemaal te laten zijn wie ze zijn, en in die mensen te speuren naar het mooiste dat er in zit, zonder dat ze het zelf beseft.

Moest ik kunnen, ik spon wat van haar pure liefde op een spinnenwiel. In kleine pakketjes, met een strikje errond. Ik zou ze onder kerstbomen leggen, in de huizen waar ze nodig is, en bij de mensen die ze vandoen hebben voor het moment.

Het is een onmogelijke wens, liefde van een mens spinnen voor een ander, absurd ook, want net zo schoon aan de liefde is dat ze overal anders is.

Maar toch, ik wens ze je. Ik wens je ze in de vorm van een mens of een dier dicht bij je, die je hart helegans warm kan maken enkel en alleen om wie hij of zij is.

Fijne feesten alvast, maar ik kom nog terug vandejaar, want ik heb een cadeautje gemaakt en ik wil nog een lijstje geven en zeggen dat ik 2016 graag zie komen.

9 Responses to “over de liefde”

 1. alfred den ouden Says:

  Verhalen zoals dit maken me gelukkig. Moest dit op rijm staan, ik maak er direct muziek op.

  Ik voel al inspiratie opborrelen.

 2. nobutterfly Says:

  oh zo mooi!

 3. gerhilde maakt Says:

  Zo warm, heerlijk!

 4. nele Says:

  Mijn dochter van 7 heeft ook zo’n kindje in haar klas. En ze is er ook gek op. Ik vind het fantastisch. Een buitenstaander vroeg me in het begin van het schooljaar “of zo’n kind het niveau van de klas niet naar beneden haalt”.
  Neen, antwoordde ik, het is een ongelooflijke verrijking!

 5. trijnewijn Says:

  Mijn eigen kleintjes zijn in september gestart als kindjes die niet te verstaan zijn voor hun klasgenootjes. Een meisje dat een jaar eerder hierheen verhuisde nam de zoon onder haar vleugels, tot hij zelf durfde vliegen. De dochter had meer vriendinnetjes dan vingers aan één hand, lang voor ze haar eerste Engelstalige zinnetje kon zeggen. Duizend hartjes voor die onvoorwaardelijke kinderliefde. Dat ze er allemaal van mogen proeven, zodat het zo diep in hun ingebakken raakt dat ze het nooit meer vergeten. Duizend hartjes voor kindjes zoals jouw dochter.

 6. Tess Says:

  Mijn hartje. Ik ben er helemaal week door. x

 7. The Needle Of Choice Says:

  Die kinderliefde, jammer toch dat we dat kwijt geraken. En zo zalig oprecht! Wentel je erin, hou ze in je huis, en geef je dochter een dikke knuffel van mij!

 8. liese Says:

  zo mooi dat je over de spinnen van liefde schrijft!

 9. Els Says:

  oprechte liefde, spinsels overal…misschien moet je er nog een lichtje insteken zodat we deze allemaal beter opmerken, overal en nergens…zalig kerstfeest!

Leave a Reply