Lijstje

May 19th, 2015

* Kinderboeken.
Ik ben al maanden bezig aan een lijstje. Het komt er binnenkort, beloofd.

* Altaarstuk.
Ik ben ook al heel lang bezig met de mails van de mensen over altaartjes. Daar kruipt zoveel werk in, want daar gaan heel wat emoties mee gepaard, en het zijn niet altijd de gevoelens waar een mens mee te koop loopt. Wie nog geen antwoord heeft gehad, eerstweeks, beloofd.

* Foto’s.
Ik krijg soms mail van jullie, en jullie vragen dan al eens foto’s. Allee, geen verplichting, ‘maar dat leest gemakkelijker weg’, argumenteerde iemand. Er was nog iemand die zei dat dat gezelliger is, met foto’s en ook een beetje echter. Ik twijfel daar niet aan, maar ik ben zo’n luie als het op media aankomt. Ik heb daar ook fel over nagedacht, over wat de rest van mijn menage daarvan vindt. ‘Is dat dan voor Facetime?’ vroeg de jongste, en ik verslikte mij bijna een ongeluk. Ik dacht tot gisteren dat dat een deel van Facebook was, maar niets is minder waar. De kleuter heeft een klasgenootje die even in Australië zit, en ze gaan facetimen. Zo cool zeg, mijn vijfjarige haalt me razend snel in. ‘Swipen, mama, dat is met je vingertje verschuiven op een scherm’. Maar foto’s dus, ook beloofd.

* Verbouwingen.
‘Hoe zit het met de verbouwingen?’. Die vraag staat ook al een paar keer met een rood vlaggetje in mijn mailbox, popelend om beantwoord te worden. Ewel, traag traag maar goed. Het is eigenlijk een schande dat ik niet wat meer stoef met al dat werk dat mijn lief hier verzet, zo op zijn eentje, zonder te zagen en te klagen. Altijd maar kamertjes aan het bijmaken voor al zijn vrouwen. Dat zijn er nu al 2 en een half, waardoor wij de komende jaren bij onze twee kleinsten slapen. Ik moet daar ook nog eens over schrijven, want dat samenslapen is zo erg de max dat ik nu al treur voor het moment dat we niet meer samen zullen slapen.

* Koken.
Koken, nog zoiets. Ik heb zo’n schriftje boordevol eten dat zo erg de moeite is dat ik het met jullie wil delen. Belangrijkste criteria blijven: op voorhand klaar te maken en scoren bij mijn lief. Dubbel plezier. Stevige soepen ook, want met mijn buikproblemen is soep de hemel op aarde: licht verteerbaar, op voorhand klaar te maken, te pimpen zodat iedereen het lust en ook wel dé manier om groentjes te verwerken die op moeten of die de kinderen zogezegd niet lusten.

* Herinneringen.
Ik kwam laatst wakker na een droom over mijn grootouders, waarin mijn petertje nog leefde en hoe echt het leek en hoe slecht ik was bij het wakkerworden, omdat dat nooit meer zal kunnen. Wat een chance van al die herinneringen: brieven, mails, foto’s en allemaal kleine dingen die dagelijks door mijn handen of door mijn hoofd passeren en waarbij ik denk ‘metje toch, wat mis ik je zoveel zoveel’. Rond onze tafel staan nu hun verandastoelen en het lijkt een beetje alsof ze mee met ons aan tafel schuiven.

huisstoelen

* Handwerk.
Zes maanden geleden beval mijn vriendin van haar dochtertje, en ik ben nog altijd bezig aan het geboortegeschenk. Straks heeft ze tandjes en ben ik nog altijd niet klaar. Het is zo’n gezellig geschenk geworden, en ik heb al een resem andere mensen nodig gehad om mij te helpen, maar het is zo schoon. Als ze het gekregen heeft dan deel ik het hier.

* Jubilee.
In het najaar bestaat Vertellementen al 8 jaar. 8 jaar maat, ik zat met een boreling aan mijn borst. Die ladie wil nu al alleen naar huis komen van school. Slik. Omdat ik het de vorige jaren nooit hebt gedaan wil ik het deze keer vieren. Ik moet nog een beetje nadenken over hoe en wat, en 8 jaar is een wat rare datum om te vieren, maar zoals mijn kritische dochter vaak opmerkt: ‘wie heeft gekozen dat 5, 10 en 15 belangrijker zijn dan 2, 7 en 9? Ze zet dan ook haar alarm om 7.13u, rebel van de brave soort.

* Vraag.
Welke lijstjes vinden jullie fijn?

7 Responses to “Lijstje”

 1. Tess Says:

  Ik was vroeger ook heel erg aan de foto’s, maar nu ben ik daar ook volledig van afgestapt. Akkoord het is leuker om te lezen maar die foto’s blijven daar toch maar staan…

  Hier was het onlangs zeven jaar, hoe zotjes! We hebben precies al veel schone jaren samen doorgebracht. 🙂

 2. Liese Says:

  Ik ben zelf ook gek op fotos. Al is het dubbel zoveel werk omdat ik ze perse wil proper bewerken en van die toestanden

 3. Romina Says:

  Is het melig als ik zeg dat ik alles goed vind wat gij doet? Ja, zekerst? Meestal mis ik foto’s, maar bij u niet. Dat is gelijk bij een boek, ik heb daar geen foto’s bij nodig. Het zou wel plezant zijn, daar niet van, maar het moet niet.

  En persoonlijk vind ik alle lijstjes leuk. Mijn oplossing voor alles begint met een lijstje. Ik ben dan ook een freak.

 4. Pimpernel Says:

  Ge hebt precies héél veel tijd gij?

 5. marie Says:

  Tess: zotjes hé, time flies
  Romina merci x
  Pimpernel: leuk dat jij over mijn tijd oordeelt. als ik een timemanager nodig heb, dan weet ik waar ik moet zijn.

 6. M. Says:

  Ik wacht heel geduldig op die kinderboeken 🙂 Wij lezen nu de GVR, maar voor de jongste die 5 is, is het moeilijk om een gans hoofdstuk geconcentreerd te blijven luisteren.
  Oh, en ik antwoordde niet op je mailtje. Maar ik had er wel wat aan. En het gaat alweer wat beter. Al zou ik wat meer ups wel appreciëren 🙂
  Ik kom hier graag lezen en mis bij jou de foto’s niet. Ik zag je wel al eens in het echt (ooit, op Van Katoen) en dat vind ik wel fijn, dat ik daar dan ineens het juiste gezicht op plak.
  Ik ben eigenlijk niet zo’n lijstjesmens, want eens ik begin op te lijsten, zou ik niet meer stoppen, en dat werkt demotiverend, al die dingen die nog gedaan moeten worden. Maar een boodschappenlijstje, daar wijk ik niet van af. Op 30 minuten terug zijn van de colruyt en alles mee hebben wat ik moest hebben, daar kan ik van genieten.

 7. Els Says:

  je lijstje jubilee en herinneringen spreekt me het meest aan.
  Zelf probeer ik zo weinig mogelijk lijstjes te maken. Chaos in mijn hoofd leidt tot nieuwe dingen, andere inzichten, verrassingen. Ik hou er stilletjes aan meer van, van doen en genieten van nu, van op het moment zelf je prioriteit bepalen. (Kan nu ook beter dan op het moment dat we 5 kinderen tussen 0 en 6 jaar hadden rondlopen.)
  Soms moet het wel nog, om duidelijkheid te scheppen in de chaos ;-), om chaos nadien toe te laten….

Leave a Reply