Rocking girl

May 18th, 2015

Zaterdag in de vooravond vertrok ze met mijn fiets, met een mand vol kraamkost en een cadeautje.
Mijn broer en zijn vrouw zijn papa en mama geworden en zij ging voor het eerst haar neefje bewonderen.
Ze popelde. Ze fietste met haar kleinste zus ondertussen ook nog eens naar de Hema, om een cadeautje.
Ze had zelf boodschappen gedaan, daarna balletjes in tomatensaus, puree en een slaatje gemaakt, en ging dat afleveren.

Donderdag, vrijdag en zondag werkte ze. Van 11.30u tot 18.30u, 8 km met de fiets heen en ‘s avonds ook nog eens 8 kilometer terug.

De verhalen over haar job sijpelen binnen als ze ‘s avonds afgepeigerd thuiskomt.
‘Ik snap niet dat mensen zo onbeleefd kunnen zijn, mama’, briest ze, als ze het heeft over gasten in de cafetaria die zuchten en rologen als ze wat moeten wachten. Ze snapt niet dat mensen hun dienblad niet netjes wegzetten, en het leeggoed in de bak waar heel duidelijk ‘leeggoed hier’ staat opgeschreven. Ze staat stil bij het feit dat er mensen zijn bij wie afwassen hun werk is, en dat dat lastig is. In haar hoofd reorganiseert ze de keuken waar ze werkt, en met wat schuifwerk en wat silicone lost ze in haar hoofd keukenproblemen op. Ze vertelt glunderend over Freddy die er werkt, en giechelt als ze het over de frieten heeft. Ze rekent af, kuist op en zegt dat ze haar benen bijna niet meer voelt ‘s avonds.

Deze ochtend vertrok ze voor dag en dauw met haar loodzware valies naar school, een week weg op internaat. Nooit moet ik haar oproepen, nooit is ze een minuut te laat op weg naar de bus. Ze koopt zelf haar abonnement, regelt haar werk en ruimt zelf af en toe haar rommelkamer op.

Ik zag haar gisterenavond zitten, aan tafel en ik kon niet stoppen met kijken naar haar. Haar mooie haar, haar welvend lijf en haar stevige handen, die zoveel werk verzetten. Ze zegt ‘daddy’ tegen haar vader en knuffelt hem vaak zo hard dat ik vrees dat hij op een dag zal breken.

Ik ken geen enkel, maar dan ook geen enkel kind dat zo’n plantrekker is als die vijftienjarige van ons.

Heldin, waarlijks, heldin.

13 Responses to “Rocking girl”

 1. Vic Says:

  Tja, zo moeder, zo dochter, hè! Liefs.

 2. Isolde Says:

  Waw! Wat een vijftienjarige!

 3. caroline Says:

  een pluim op jouw hoed daarvoor hoor!

 4. Lies Says:

  Lijkt me een pracht van een meid, die dochter van jou!

 5. Sara Says:

  Mijn dochter van zes heeft vaak groeipijnen aan haar benen, ik soms aan mijn hart omdat ze zo snel groot wordt en ik stiekem bang ben om haar steeds meer los te laten. Dit doet zoveel deugd om te lezen, dankjewel voor deze zalvende woorden! <3

 6. mademoiselle fresita Says:

  Ik krijg prompt tranen in mijn ogen door de liefde die hier van het scherm spat. En een krop in mijn keel en al. Misschien omdat mijn kleine meisje pas twee geworden is en ook al best heel groot, en omdat zij heel gauw grote zus gaat worden en ik niet kan geloven dat ik nog iemand zo graag ga kunnen zien. Wat schrijf je mooi!

 7. Liese Says:

  Oh zalig, elke leeftijd heeft zijn charme he

 8. gerhilde maakt Says:

  Mooi!

 9. Ellen Says:

  Ik vroeg het mij tijdens het lezen de hele tijd af: hoe oud is die dochter? Of schrijft Marie nu in derde persoon over zichzelf? (Al weet ik van het lezen dat jij niet in de horeca werkt.) Toen viel mijn mond open. Vijftien! Ik dacht eerder richting twintig… Kun je dit een dochter in die richting manoeuvreren? Of zit het gewoon in haar?

 10. marie Says:

  Ze is zo, Ellen. Dit jaar hebben we wel afgesproken dat ze een vakantiejob moest doen, en dat ze al eens op zoek mocht gaan. Omdat ze in de vakantie kamp en reis heeft, koos ze om te werken in mei en juni, in de weekends. Ze ligt ook wel graag halve dagen in haar pyama te chatten met haar lief hoor. Misschien moest ik dat er bij hebben gezet 😉

 11. Chrissie Says:

  Wat heerlijk om te lezen, zo’n zelfstandige meid!! Goed gedaan!
  Gezellig weer een berichtje!
  Greets, Chrissie

 12. gert Says:

  als ik jou blog lees, krijg ik altijd een warm gevoel. zo mooi, zo hartverwarmend mooi

 13. Tess Says:

  <3

Leave a Reply