Wensen

December 21st, 2014

Mijn wijze vriend zei het vrijdagavond nog eens. ‘Marietje, ‘t is waar hé, op een bepaald moment heb je geen nood meer aan bullshit in je leven.’

Zoals steeds als hij zulke wijze dingen zegt, plak ik ze vast in mijn hoofd, kader ik ze later in en denk er nog veel aan, aan die grote waarheden. Ze lijken misschien klein, en een ander kan ze in één twee drie van tafel vegen, maar voor mij zijn ze van levensbelang. Kleine warme waarheden, die soms eens op gefrons of ooggedraai worden onthaald: bij mij komen ze thuis. Net als die keer dat we het allerbeste Orloffgebraad ooit aten, samen met onze vrienden, en we tot de conclusie kwamen dat het leven vooral om voldoende eten, warmte en een goede gezondheid draait. Er werd toen ook een beetje gelachen, ik weet dat nog, maar ik lachte niet. Ik zette de deur naar die plakkamer in mijn kop open, en was alweer bezig met het vasttimmeren van een nieuw kadertje.

Mijn lief zegt vaak niet veel, maar als hij iets zegt, dan luister ik meestal goed. Het duurt soms een beetje langer dan bij andere mensen, maar het is zo vaak echt de moeite om geduldig te zijn. Zoals toen we samen van Ieper kwamen, met de auto, en wij twee na het parkeren nog even bleven zitten. Gewoon om nog een beetje te babbelen. Over de firewall die mensen moeten passeren als het over zijn drie dochters gaat, en over hoe goed wij overeen komen met elkaar. Over echt belangrijke dingen in het leven, en alle ballast die het lastig maakt. Over nadenken, je hoofd laten werken en over hoe trots we zijn dat onze oudste dochter zo sterk in haar leven staat, en hoe goed ze het allemaal wel niet doet.

Ik wens jullie zulke waarheden.
Ik wens jullie zulke mensen.
Mensen rondom je die slimme dingen zeggen en weten waar het leven echt om gaat. Weinig complexen, geen tralala maar gewoon een beetje proberen om er het beste van te maken. Geen torenhoge verwachtingen en zware principes (die je later toch maar overboord kiepert) maar blij zijn dat je gezondheid het niet af laat weten.

Het is als het leven op zijn simpelst is, dat het het schoonst kan zijn.
Dat je dat nooit mag vergeten.

9 Responses to “Wensen”

 1. lilith Says:

  Altijd weer recht naar mijn hart. Merci, marie, ik ga mijn best doen. 🙂

 2. Janina Modaal Says:

  Dat zijn mooie cadeaus die je ons toewenst!
  Ik wens jou, onorigineel maar heel gemeend, helemaal hetzelfde.
  m x

 3. Ellen Says:

  Marie, dank je wel, dat zijn hele schone wensen.

 4. Tess Says:

  Dikke zoen liefste Marie!

 5. Vink Says:

  Oh Marie, ik hou zooooveel van hoe je schrijft.
  Een mooi nieuw jaar vol mooie woorden gewenst…

 6. Riet Says:

  Het is te lang voor op een kerstkaart, maar het is in feite wat op elk exemplaar zou moeten staan dat de postbode in handen krijgt!

 7. Romina Says:

  Bedankt.

 8. joke Says:

  Wat schrijf je mooi, en zo treffend!

 9. Prinses op de kikkererwt Says:

  Zo is dat. Amen.

Leave a Reply