Lijst met lekkers zonder vlees

October 1st, 2014

Ik eet niet zoveel vlees, en ook niet meer zo graag als vroeger.

Favoriete vegetarische kost die hier op tafel komt, in een lijstje.

* eitjes met vanalles. het allerliefst met geroosterde pastinaak, puree en veel verse kruiden. zoals deze middag, scoren bij de kindertjes ook, zeker als je een blik bonen in tomatensaus als extra op tafel zet.
* kruimeldeeg met vanalles. traag gebakken ui, kaas en geroosterde bloemkool. of met gebakken prei en geitenkaas. ik ben de enige in huis die graag quiche eet, dus ik deel dat met mijn nichtje (die ook als enige thuis graag quiche eet) en vervolgens sleur ik een paar dagen na elkaar wat quiche mee als middageten naar het werk: wat sla, wat nootjes, wat komkommer en paprika, samen met een stukje quiche. Aan de kant, vuile belegde broodjes!
* pasta met vanalles. vorige week orzo met geroosterde tomaten, venkel en courgette. Een recept van mevrouw Jonge Sla, uit het Moestuinboek van Mme Zsazsa. Volgens de bibliotheekmadame van Ledeberg Mme Zaza, vandaar dat het boek in de onlinecatalogus niet te vinden is, maar ik het wel zag liggen. Ik eet de pasta zo, zonder meer, maar met wat mozzarella is die ook erg lekker, zeker als je die wat laat smelten, njam.
Ook graag met verse gemixte tomatensaus, pijnboompitten en mozzarella. Ik doe stiekem altijd wat room in die saus terwijl ik denk: ‘ach, een mens moet wat vet eten ook’.
* rijst. Rijst met cashewnoten, smeuïge ajuin en veel kruiden die ik toevallig staan heb. Ik bak daar wat tofu bij, maar daar moet je natuurlijk aan zijn.
* soep, soep, soep. Mantra: minstens 3 potten in mijn diepvries, samen met wat kaas, gebakken oud brood en van die ranzige soepballetjes uit de supermarkt. Minestrone met pesto als volledige maaltijd, ideaal om restjes weg te werken, pasta bij te gooien en te doen alsof je keilang bezig was met koken. Als je grote porties maakt, vries je die in en dat zijn godsgeschenkjes voor winteravonden waarop je het liefst gewoon in je pyama kruipt met een tas soep op je koude billen.
* slaatjes met vijgen, zeker nu. ik pak een potje, vul dat met sla en verse vijgen. op de middag meng ik dat met wat nootjes en dressing en hup, weeral geen broodje gekocht.
* risotto. oh risotto. wat witte wijn (en dan heb ik een excuus om wijn te drinken, het is immers altijd na 4 uur als ik risotto klaarmaak), boter, kaas en zelfgemaakte bouillon (al wat lekker ruikt, goed smaakt en toch maar in de frigo of ernaast ligt te liggen: peterseliesteeltjes, ajuin, wortel, selder, wat prei,…), samen met veel kruiden en nog wat vers geraspte parmesan. Met gebakken paddestoelen, geroosterde pompoen of rode bieten. in een diep bord, met een glas witte wijn ernaast. hemel op aarde, dat.

er ligt zoveel kracht verborgen in groensels, een mens zou er bijna emotioneel van worden, verdorie.

2 Responses to “Lijst met lekkers zonder vlees”

  1. Isolde Says:

    Mo zeg, ik krijg honger! Heerlijk, hoe je het hier neerschrijft!

  2. Katrien Morez Says:

    Nog niet lang geleden kochten wij – allez, Hendrik, want hij kookt ‘t meest – een ‘apparaatje (‘k weet er begot geen naam voor). ‘n Soort dunschiller waarmee je superlange slierten maakt van courgettes, rammenas, …
    En dat dient dan ipv. ‘gewone’ pasta met toevoeging naar wens bv. pijnboompitten, broccoli, eventueel zalm/kip; kruiden, ipv room ietwat rijstmelk, mmmmm!
    En ‘s anderendaags een portie – ook koud lekker – mee naar ‘t werk, wéér mmmm!

Leave a Reply