Als je mijn voordeur opendoet, wandel je naar rechts, tot op het eind van de straat.
Dan ga je opnieuw naar rechts en voor je het weet sta je aan de mooiste, rustigste, gezelligste bibliotheek van ons land.

Ik denk dat zelfs de grootste niet-lezer daar wordt verwarmd door goesting om te lezen, en de tafel met kranten en tijdschriften lonkt altijd als ik er voorbij passeer.
Voor de kindertjes is er een aparte afdeling, waar ze in één twee drie hun weg vinden, en waar mijn kleuter tonnen boeken haalt die ze allemaal wil lezen. Er is een gezellige plant, een hoekje om te zitten en wat ruimte om echt te spelen.

De dames die er werken kennen de kinderen uit de buurt en dat lijkt altijd een beetje op thuiskomen dan.

Op maandag is de bibliotheek open van 16u tot 19u, ideaal om na het avondeten verse boeken te gaan zoeken. Het is de perfecte afsluiter van de eerste werkdag, snoepen voor onze hoofden en het lijkt wel op een uitstap, als we met onze boekentas tot daar gaan.

Machtig vind ik ze, onze bibliotheek, zo dichtbij dat zelfs fietsen tot daar onnozel zou zijn. Ze is ruim, helder, rustig en vol boeken die wij zomaar allemaal mee naar huis mogen nemen.

Wat een weelde, wat een weelde.

4 Responses to “De allerfijnste bibliotheek van het land”

 1. Joost Says:

  En niet te vergeten: al die boeken die je in de hoofdbibliotheek nooit vindt omdat iedereen ze wil lezen, staan in Ledeberg gewoon op je te wachten: John Williams, Karl Ove Knausgard,…

 2. Marie Says:

  Ja, Joost, ja! Ik heb al zo vaak iets gevonden dat ik anders moet reserveren. Toemme, ik had beter gezwegen ;-).

 3. Janina Modaal Says:

  Jammer dat Ledeberg wat veraf voor me is,
  maar wie weet, wordt het wel een volgend verhuis-criterium :).

 4. mafaldine Says:

  Koesteren, zo’n bib! Wij hadden er ook zo eentje maar jammer genoeg was dat niet meer ‘rendabel’, naar het schijnt. Bij de school komt nu een bibtruck langs, de grote mensen blijven op hun leeshonger zitten. Met de auto naar de stad is echt niet hetzelfde als met de fiets naar het dorpsplein op zondagvoormiddag…

Leave a Reply