Vele hemels

September 10th, 2014

‘Ik geloof niet in de hemel’, poneerde ze stellig deze ochtend. ‘Ik heb daar een keer over nagedacht.’

De dag na haar zevende verjaardag en de dag nadat het zestien(!) jaar geleden is dat mijn zoon stierf, kwam ze tot een bijzonder inzicht.

‘Ik denk dat ik ook niet in God geloof.’

Ik zei niet veel, ik dronk koffie, waste druiven en maande haar aan voort te doen. Terwijl ze met een washandje haar voetjes waste, en daarna een plens water in haar gezichtje goot, ging ze verder.
‘Ik snap dat je wél in God gelooft, maar ik doe het niet.’

Ik maakte ondertussen boekentassen, propte fietstassen vol en legde helmen, fluovestjes en rugzakken klaar.

‘Ik weet waarom mensen in de hemel geloven, denk ik.’

‘Ah ja, waarom dan wel?’ vroeg ik mij af.

‘Omdat je dan kunt hopen dat je gestorven mensen terugziet na je dood. En ook: stel je voor dat je leven gewoon je leven is, dan is het lastiger dan als je God hebt. God is een beetje gelijk opa Roger, denk ik. Zo lief en zo grappig en zo iemand van wie je denkt dat hij goed voor je zal zorgen als het brandt of als je been gebroken is. Mijn been is nog nooit gebroken, en ik zat nog nooit in een brand, maar ik voel dat bij sommige mensen, hoe leuk ze zijn. En God is waarschijnlijk ook als opa Roger omdat hij niet alles begrijpt wat ik zeg, want ja, je hebt verschillende talen en die van opa is Westvlaams en die van mij Gents. Eel, zo denk ik dat God zou zijn als hij bestond, zo ongeveer. Ik ben het niet zeker, maar ik denk het.’

‘Grappig hé’, voegde ze eraan toe, ‘dat je kunt geloven in iets dat niet bestaat. Maar ik begrijp het wel. Joepie, vandaag mag ik trakteren met wafels in de klas, joepie.’

Toen deed ze haar helm aan, stapte op haar fiets en vroeg of het vandaag een halve of een ganse dag school was.

En ik dacht gewoon een beetje dat ik nog nooit zoiets helders over geloof had gehoord dan wat zij me deze ochtend vertelde.

10 Responses to “Vele hemels”

 1. oon Says:

  Love die gedachten in die hoofdjes.
  En een gelukkige verjaardag, mooie, grote zevenjarige! x

 2. Saartje Says:

  KinderWIJSheid <3

 3. Katrien Morez Says:

  héél mooi!

 4. Nele84 Says:

  Oef, je bent er nog. En dan meteen met zoveel wijsheid, over iets waar ik zelf ook zo vaak over nadenk.

 5. Hilde Says:

  Dat gaat recht naar mijn hart omdat ik er op mijn 50ste ook zo over denk. Ik geloof niet in de hemel maar ik hoop er wél op dat ik onze zoon ooit ergens terug zie. Die hoop is misschien ook een soort van geloven.
  Ik ben blij dat je er weer bent 🙂 en gefeliciteerd met de jarige dochter!

 6. trijn Says:

  wat een heerlijk wijze dochter heb je (en wat ben ik blij dat ik je blog ontdekt heb)

 7. ElsS Says:

  Zoveel wijsheid zo vroeg op de ochtend. Prachtig!

 8. Leen* Says:

  Zo wijs, die dochter van jou!
  Een gelukkige verjaardag en een warme knuffel!

 9. Janina Modaal Says:

  Dat lijkt me een slim, lief kopje.
  Hopelijk smaakten de wafeltjes!

 10. Sarah Says:

  Oooh! <3 <3

Leave a Reply