Geluk

May 14th, 2014

Zes jaar geleden zat Clarisse nog maar net bij onze onthaalmama. Simonne ging later ook, en ze gaan nog steeds graag. Een dagje in de vakantie bij Cica, ze kijken er zo naar uit.

Er was daar nog een kindje, Felix. Zijn mama en ik kruisten elkaar in de gang ‘s morgens en zeiden ‘goedemorgen’ tegen elkaar.
Ik kon toen niet weten dat ik zo blij zou zijn dat ik haar leerde kennen. Ze las hier en ik herinner mij de dag dat Oontje (http://oontje.blogspot.be) er was.

We zien elkaar niet veel, al wonen ze vlakbij, maar ik kijk reikhalzend uit naar de keren dat we samen zijn. We leerden ook haar man kennen, en serieus: ik viel als een blok voor hen beiden. Hij is de mens die ik naast mijn sterfbed zou willen als ik terminaal zou zijn. Wat hopelijk niet nodig is, maar een mens weet nooit.
Liesje en ik zagen ondertussen niet alleen zelfgemaakte kleren, boeken en kinders die aan het opgroeien zijn, maar vooral, we zagen de donkerte in het leven, en hoewel haar donkerte de mijne niet was, ze raakten aan elkaar en de fluisterende gesprekken met thee in de zetel waren mijlpalen in mijn leven.
Vic kan als geen ander snappen hoe geworstel met familie, dood en afscheid aanvoelt, en serieus, ik denk dat veel mensen deugd zouden hebben van zijn zachtaardige empathische blik. Zijn mogelijkheid om onbevooroordeeld te kijken, en zijn sterke band met het leven en de dood.

Van goud zijn ze, mijn vrienden van aan de overkant van de Steenweg, van puur puur goud.

One Response to “Geluk”

  1. Janina Modaal Says:

    Een lieve en helemaal verdiende lofrede
    m x

Leave a Reply