Mijn dorp

May 1st, 2014

(toen ik bemerkte dat dit stukje in mijn Drafts was blijven staan)

Vorige week sprong mijn vriendin eens binnen. Ze bleef even, tekende wat met de kindjes, en bezorgde blije dochters. Het was fijn, zo’n gestolen moment met de vriendin die meestal werkt als ik thuis ben. Ze woont aan de overkant van de Steenweg, zeg maar, heel dichtbij.

Tijdens het weekend kwam mijn nichtje langs, die hier vlak om de hoek woont.
We kruisen elkaar soms, ‘s morgens, of de dametjes smeken of ze even mogen roepen door haar deurvenster, om te kijken of ze al vertrokken is.
Het gebeurt dat we dan mijn andere nichtje tegenkomen, samen met de jongens, op de fiets, op weg naar school.

Gisteren kwam mijn andere vriendin aanbellen, met wat boeken die ze niet meer nodig had. Terwijl ze hier was kwam mijn buurvrouw-vriendin binnen, en en passant hielp ze me met het verhuizen van een kast in de gang. We ruilden bloemen, confituur en gebabbel en dronken koffie op mijn KleinKoertje.

Terwijl wij koffie dronken, turnden de ladies in de turnclub om de hoek, turnclub Willen is Kunnen. Ze turnen samen met de dochter van onze overburen, met wie onze kindertjes goed overeenkomen, en met wie ze vaak samen spelen op verloren momenten.
Ik zag ook de andere buurvrouw, die plantjes verkocht op school waar het turnclub is, stopte even bij de oudere buurman die eigenhandig een huis verbouwt om de hoek. Afspraak om samen een glaasje te drinken als de verbouwingen voorbij zijn. Jeuj.

Ik bracht de boeken naar de bib in de straat hiernaast, ging binnen in het kruidenierswinkeltje om te zeggen dat ik het jammer vind dat ze er deze week mee stoppen, en stak de kinderen over omdat die gingen spelen bij Lore. Efkes, tot het eten klaar was.

Stijn, onze vriend, sprong ook even binnen gisteren, en terwijl ik aspergesoep maakte, dronk hij een pintje en kletsten we wat bij over onze vakantieplannen.
Jan ging gisterenavond naar het clubhuis, drie straten verder, bij lieve Jurgen en Mona. Hij kwam blij thuis, want Jurgen en Mona horen bij de besten uit de buurt.

Morgen haal ik via Thuisafgehaald soep bij mijn buren, en komen mijn nicht, buurvrouw en ik samen om te breien terwijl de oudste dochter gaat babysitten aan de overkant.
Mijn broer en zijn lief wonen op wandelafstand, en hij springt vaak binnen, zomaar even, of om vliegertje te doen met zijn petekind.
Zondag is er markt op het plein, en als er voetbal is op tv op café, dan stuurt de madam van het café een sms naar mijn lief. Dat hij het niet vergeet.
Binnenkort kunnen we versassen naar het Keizerspark, onze groten tuin zonder onderhoud.

Het is een fractie van hoe deze buurt in tien jaar tijd mijn thuis is geworden, meer dan ik ooit had durven dromen. Hoe mijn leven zich hier afspeelt, en hoe de wortels van mijn menage hier diep in de grond zitten. In dat stukje volgebouwd, propvol deel van Gent. Met zijn eigen kerk, zijn rare straten, eeuwige verbouwingen en veel te weinig plaats.

Er zijn momenten dat ik groen mis, en dat ik ruimte mankeer, maar oh boy, er zijn zoveel meer momenten dat ik met contentement aan mijn voordeur sta en denk:
‘ Als ik kon kiezen, ik stond hier’.

<3 Ledeberg, <3 <3 <3.

5 Responses to “Mijn dorp”

 1. Janina Modaal Says:

  O, een mooiere lofrede kan Ledeberg zich niet wensen!

 2. T. Says:

  Ik woon aan de overkant van die steenweg. En dat klinkt zo herkenbaar. Maar de roep naar het huis met tuin werd te groot, vooral voor de rondstuiterende zonen des huizes. En nu verhuizen we binnen drie maand naar een dikke 3 kilometer verder, naar wat hopelijk een ander dorp wordt voor ons. Maar ik ga diezelfde tuin zonder onderhoud, diezelfde lelijke steenweg met alles er op en eraan en dat hele netwerk op wandelafstand zo hard missen.

 3. Marie Says:

  Ik heb drie dochters, dat scheelt 😉
  Succes wat verder.

 4. best Oster hair clippers Says:

  Greetings from Colorado! I’m bored to tears at work so I decided to check out your website on my iphone during lunch break.
  I enjoy the knowledge you present here and can’t wait to take a look when I get
  home. I’m amazed at how quick your blog loaded on my cell phone
  .. I’m not even using WIFI, just 3G .. Anyways, fantastic site!

  My web page; best Oster hair clippers

 5. upper lip hair removal at home naturally Says:

  You will definitely be asked to be undressed from the waistline downward.
  As it stands, laser hair removal can not only allow hair
  to grow back but can also only reduce it instead of completely removing it.
  For now, let us examine the best suitable
  treatment for removing hair of the lighter variety.

Leave a Reply