Hoop

February 20th, 2014

Zondags of op maandag vraag ik aan mijn dochters wat ze het fijnste moment van de voorbije week vonden, of wat er net helemaal niet leuk was.
Ik houd dat niet bij, maar ben elke keer verwonderd over hun antwoorden.
Vaak zien zij de wereld compleet anders, evidenties voor mij zijn vaak wonderen voor hen, en wat ik als heel fijn heb ervaren, zijn zij soms alweer vergeten. Een enkele keer valt hun antwoord samen met wat ik in gedachten had, maar meestal is het erg verrassend.
Zo was er al eens ‘de smaak van avocado’, ‘mijn eigen bib-kaart’, ‘frietjes’, ‘dat jij mijn haar waste en dat er geen druppel water in mijn ogen kwam en dat jij zo zacht was met je handen in mijn haar’, ‘mijn knuffels in bed’, ‘bij jou kruipen ’s morgens en niet naar school moeten’, ‘kleien’, ‘mijn blauw blinkerkleed aandoen’, ‘met papa op boodschappen’, ‘gewoon bij jou zijn’, ‘mijn kleerkast die zo netjes is’ (dit komt weinig voor, jammergenoeg), ‘mooie kousen aandoen’, ‘de tulpen op tafel’, ’wandelen aan de zee met Seppe’, ‘papa die niet moet werken en mooie platen oplegt en wij die héél voorzichtig mogen helpen met die plaat’.

Dit weekend lagen onze gedachten dicht bij elkaar.
‘Dat onze goede vriend S. zijn haar terug heeft, en dat hij niet meer zo ziek is en dat hij eindelijk nog eens bij ons op bezoek kwam. En dat papa zo mooi lachte met blinkerogen naar hem, omdat hij ook zo blij is dat S. een beetje genezen is,’ zei Clarisse plechtig.
‘Ja, dat, echt, serieus.’, repliceerde Simonne.

En toen haastten ze zich naar de gang, op zoek naar hun jas en vol contentement om naar school te vertrekken.

4 Responses to “Hoop”

 1. Riet Says:

  Oh! Het ‘éénding’! Bij ons thuis had dat dus een naam en was het een dagelijkse ritueel. Net voor je je ogen sloot: “Wat is uw éénding?” Dat stond voor: je mag nog één ding zeggen en dan je ogen toe. Maar ook voor: “Welk één ding was het allerleukste ding van de dag?” Het antwoord begon standaard met “‘k Vind fijn dat…” en op inspiratieloze dagen rammelden we automatisch: ” ‘k Vind fijn dat gij der zijt.”

  Mooier nog dan weten hoe je kind zich voelt, is horen hoe het groeit in dat te leren verwoorden.

 2. jessie Says:

  Dat doen wij hier ook elke avond en inderdaad: zeer herkenbaar. De dingen die ze soms zeggen, doet je stilstaan bij het kleine geluk hé.
  Fijn dat het bij jullie nu over héél groot geluk ging! Gezondheid is alles…

 3. Janina Modaal Says:

  O! Het éénding! Van de dag of van de week!
  Ik voer het in, voor mezelf en voor iedereen!
  (En ik ben heem blij dat jullie deze zo een mooi één-ding hadden deze week)

 4. Sarah Says:

  Woow.. Het eending?! Die ga ik onthouden!

Leave a Reply