Traagheid

February 15th, 2014

De traagheid waarmee mijn dochter leeft is fenomenaal.

In alles is ze traag.

Ze eet traag, ze denkt traag, ze kleedt zich traag aan (en uit) en zelfs stappen doet ze traag. Ze tekent traag, maakt haar huiswerk traag en oh wat eet ze toch zo traag. Ze doet er gemiddeld drie tot vier keer zo lang over als haar zussen en mij, en bij alles wat wij doen, moeten we op haar wachten.

Doe voort.

Het is zowat de zin die zij het vaakst te horen krijgt.

‘Maar ik doe voort’, zegt ze gemeend, ‘en ik ben bezig’.

Eigenlijk klopt dat. Eigenlijk doet zij altijd voort. Minder dan mij heeft zij momenten waarop ze niks hoeft te doen, omdat ze altijd bezig is. Terwijl ik een uur in de zetel kan zitten, is zij hier en daar nog iets aan het afwerken, of wurmt ze zich net in haar tweede schoen.

En toch. Doe voort.

Maar ik onderschat het niet (of weinig).

Ik heb namelijk een lief van wie ze dat mee heeft, en onze twee tragen in huis zijn pakken efficiënter dan wij drie, die altijd snel snel snel zijn.

Wat ben ik blij met haar juf, die traag en net in het vaandel draagt.
Wat was ik blij met dit artikel: http://www.klasse.be/leraren/43694/school-is-geen-race-tegen-de-tijd/ (ik kan nog altijd niet netjes linken).

Oh wat hoop ik dat ze dat mag blijven doen, die traagheid aanhouden. Dat ze in klassen komt waar ze tijd krijgt, studies die traagheid nodig hebben en werk dat haar traagzijn beschouwt als een meerwaarde.

Ze heeft een schoon voorbeeld aan haar vader, dat scheelt.

8 Responses to “Traagheid”

 1. Vee Says:

  Ik snak naar de manier waarop wij les kregen vroeger….wij hadden tijd!!!!!!
  Nu is het vaak rushen en haasten en dan nog bang want we halen nooit alle leerplandoelen…..nu moeten we zelfs voor muzische vorming een jaarplan hebben …..en ik heb niet het gevoel dat kinderen nu slimmer zijn of meer kunnen….ik ben wel blij dat er ook ouders zijn wiens kind traag MAG zijn !

 2. Riet Says:

  Oudercontact. “Liv heeft qua snelheid toch nog niet de juiste attitude om naar het eerste leerjaar te gaan.”

  Als ik durfde, ik stuurde haar deze post als lectuur!

 3. Janina Modaal Says:

  O, een ode aan de traagheid! Heerlijk!
  Ikzelf was als kind ook heel traag en het aantal keer dat mijn ouders zeiden “doe voort” moet naar het oneindige gaan. En echt, net in de dingen die je aanhaalde: schoenen aandoen, eten, ontbijt opruimen, douchen, … Ondertussen is het beter; ik kan al eens voort doen en soms zelfs iets snel doen. Maar wanneer ik iets goed wil doen, dan gaat dat traag en wanneer ik iets graag doe, dan is traag het standaardritme. Traag is zo onderschat, toch?

 4. Marie Says:

  Traag is volgens mij ook te erg onderschat. Jammer dat traag steeds een negatieve connotatie heeft, en dju voor Liv. Allee, niet dju, maar jammer dat snelheid als maatstaf wordt genomen.

 5. Sylvia Says:

  Mooi stukje!
  Netjes linken is trouwens iets dat wel snel-snel te leren is: link. 😉 (In WordPress moet je dit dan wel in de tab Text doen, niet in de tab WYISWYG.)

 6. Katrien Says:

  ben vanochtend o zo traag, en niemand ziet het 😉
  zaaalig!

 7. Marie Says:

  Riet: Veerle De Vos in DS dit weekend: ‘Ik vind het fout dat we snelheid als een vorm van intelligentie zijn gaan zien’, Binnenland pagina 16.

 8. Kirby Says:

  Via klikken en blijven doorklikken op je blog terechtgekomen en wat ben ik blij dat ik dat gedaan heb! Je logje is zo herkenbaar! Ikzelf geef les in het vierde leerjaar en zoonlief zit in het 2de kleuter. Sinds z’n geboorte zijn we dat zo gewend: T. doet alles op z’n dooie gemak. Hij wacht lang om iets te doen (fietsen, lopen, proper zijn ‘s nachts,…) maar als hij het dan doet, dan doet hij het wel meteen goed. Helaas is er sinds hij naar school gaat, geen tijd meer om te wachten tot hij het goed doet. Hij moet mee met de hoop, willen of niet. Klinkt raar uit de mond van een moeder die juf is, ik weet het… Maar eens je zelf ouder bent, besef je wat een druk er vaak al rust op die klein mannen. Reken er dan nog eens bij dat hij de jongste is van de klas (is van 31 oktober). Gevolg: meneerke raakt gefrustreerd wat tot negatief gedrag leidt natuurlijk. Maar het scheelt al, wetende dat je niet alleen in die situatie zit 😉

Leave a Reply