Bouillon

November 27th, 2013

Ik heb dat geleerd van Dorien, mevrouw Jonge Sla.

Dat restjes groenten de perfecte bouillon vormen.

Ik las dat eens op haar blog, of in haar boek, ik weet het niet meer.

Natuurlijk weet ik dat wel, dat je met groenten bouillon kunt maken. En ik deed dat zelf ook af en toe.

Maar nooit met zoveel liefde als het laatste jaar.

 

Ik maak namelijk altijd restjesbouillon. Wat verlepte selder, een halve ajuin die op moet, een teentje look dat uitgedroogd is. Een stuk wortel, peterseliesteeltjes en een beetje paksoy dat nog in de lade ligt. Ik kieper daar ook soms nog wat gember in, een stengel citroengras of andere kruiden die ik liggen heb. Peperkorrels ook, of wat andere gedroogde kruiden uit mijn kast. Het woord restjesbouillon doet ferm oneer aan de heerlijkheid die ontstaat, ik moet dringend op zoek naar een liever woord.

 

Het is vreemd, maar ik word daar zo blij van, van zelfgemaakte bouillon.

Het is de krachtige smaak die het hem doet, en het feit dat al mijn restjesgroenten verheven worden naar echte koninginnen in mijn keuken.

Ik maakte al risotto, bouillonsoep, noedelsoep en ik verwerk hier en daar een liter van die godinnendrank.

Simpele bouillon zeg.

Dat een mens het daar zo warm van kan krijgen.

 

4 Responses to “Bouillon”

 1. Dorien Says:

  <3

 2. ysabje Says:

  ge laat al die verlepte groentjes een uurtje of twee sudderen? En dan ziften?

 3. Marie Says:

  Ja, ik gooi dat allemaal samen in een pot, zet dat aan de kook voor een uur of twee. Ik voeg ook nog wat grof zeezout bij, omdat bouillon krachtig mag smaken. Ik laat dat een nacht trekken, en zeef dat ‘s morgens (nadat ik dat kort nog even heb opgekookt).
  In het begin deed ik daar altijd nog een half bouillonblokje bij, maar ik ven dat gestopt. Dat is eigenlijk voornamelijk zout en dat kun je eigenlijk zelf kiezen, de hoeveelheid zout.

 4. Els Says:

  Als hier een groentenbouillon voor uren staat te pruttelen dan voel je de warme huislijkheid overal binnenstromen, heerlijk! Net zo als er verse broodjes worden gebakken.
  Voor mij lijkt nestjesbouillon een meer toepasselijk woord, dekt beter de lading! X

Leave a Reply