Reena Riot

July 22nd, 2013

Het is bijna zeven jaar geleden.

Ik was zwanger van mijn tweede dochter.

Hij zat op een terras, vlakbij het restaurant waar ik toen werkte.

Het was veel te vroeg, want ik moest nog ontbijten en koffie drinken en hij dronk een pintje. Hij zwaaide gul, riep ‘Marietje’ en deed teken dat ik mij erbij moest zetten, en ik riep dat ik moest werken. Ik zei lachend dat hij maar moest wachten tot het avond was, en dat ik hem dan ene zou trakteren.

Hij zat er nog, ’s avond, en ik trakteerde hem een pint.

Ik dronk er zelf ook ene, en we babbelden gretig over het leven.

‘Mijn dochter is zo’n goede muzikante’, zei hij,’ veel  beter dan ik ooit ben geweest.’

Anderhalf uur praatte hij over die kleine godin die de zijne was, over het duwen en het trekken van het leven en over hoeveel pijn leven kan doen. Hij vertelde alles met zijn oh zo lief gezicht en zijn immense aimabiliteit. Ik luisterde maar een beetje en besefte dat er weinig mensen zoveel intrinsieke liefde hadden als Fons. Ik zei dat het in orde ging komen met zijn dochter en dat kinderen van zo’n schone mens altijd op hun poten terecht komen. We dronken nog een pint en nog een pint en terwijl ik daar zat, op het lelijkste terras van Gent, wist ik dat dat één van de beste avonden was van mijn leven.

We namen met afscheid met een keppe eerste klas, hij wenste me geluk met de bevalling en hij zei dat hij wist dat het geen pijn zou doen, deze keer. Ik keek nog om en hij veerde een beetje naar huis, met zijn lange benen die bijna aan mijn schouders kwamen, en zijn warrig haar dat hem zo sympathiek maakte.

Toen ik later het kind zonder grote problemen op de wereld zette, moest ik een keer lachen.

Toen ik gisteren op Sint-Jacobs stond, en zijn dochter met zoveel overgave haar vader zag eren, piekte het een beetje.

Ik keek naar boven en de zon scheen en ik weet zeker dat hij erbij was. Met trots en overgave en bakken vol liefde voor zijn blonde godin op dat podium.

 

(Ik wens u dat. Mensen die erg in de moeite zijn in uw leven. Mensen die het leven omarmen op de meest intense, pijnlijke en schoonste manier dat het kan)

 

2 Responses to “Reena Riot”

  1. Brubeck Says:

    Mooi. Puur.

  2. caroline Says:

    Hier lezen is dat zo’n beetje, Marie. Ik heb daar echt deugd van, ook al kennen wij elkaar niet.
    Dank je wel!

Leave a Reply