keppen

July 17th, 2013

‘Mama, als je mijn schoenen dicht doet, dan mag dat altijd op het derde gaatje, alstublieft.’

Clarisse kent mij.

Ik doe haar schoenen goed komt het uit aan, wellicht niet altijd op hetzelfde gaatje.

Met haar smal voetje en haar serieuze hoofdje, ze zal het wel al opgemerkt hebben, want haar schoentje zal de ene keer losser hebben gezeten dan de andere keer.

Het ligt compleet niet in mijn aard om pragmatisch te handelen, maar wel in die van haar. En omdat we zowat elkaars tegenpolen zijn op dat gebied, ontroert het me telkens erg als ik het bemerk bij haar.

‘Keppe, ze heeft geen deugd van mij’, zei ik tegen mijn lief, ‘met al mijn chaos en alle plantrekkerij waar ze noodgedwongen aan onderworpen is omdat ik haar moeder ben. Zowat niets bij mij is geordend. Het viel me op hoe fijn ze het vond toen we gisteren bij Cica toekwamen, en ze vrolijk naar het bankje liep, om vervolgens netjes haar schoenen uit te doen en die in het bankje te stoppen. Een vast ritme, van praktische aard, waar zij zich zo goed kan in vinden.’

‘Toch wel’, zei mijn lief sussend en hij keek zo lief naar mij dat ik het echt geloofde, ’ze heeft deugd van jou. Ze zal leren om in die chaos orde te brengen en zelf structuur te vinden. Zoals ze dat doet met dat derde gaatje van haar schoen.’ Ik denk dat hij dat ook doet, zulke dingen.

Ik keek naar haar en dan naar hem en dan weer naar haar.

Echte keppen zijn het, die twee precieuze uit mijn menage, die mij graag zien zoals ik ben, en zich rustig een weg banen in mijn wanorde, in de hoop zelf orde te brengen. Zonder crisissen, zonder frustratie en zonder ook maar ooit al één keer een verwijt.

Echte echte keppen.

 

 

4 Responses to “keppen”

 1. Katrien Says:

  whaaaw!

 2. cica Says:

  moh,weer zo’n schoon stukje…..
  jullie zijn allemaal echte echte keppen.
  btw, onlangs kreeg ik een opdracht vannhet werk waarin ik de perfecte ouders moest omschrijven…..als de verantwoordelijke vroeg wie ik in gedachte had moest ik niet lang nadenken……jullie sprongen als eerste in mijn gedachten…. echte keppen dus 🙂

 3. Marie Says:

  Mo cica toch. merci wi.

 4. bentenge Says:

  Die voorlaatste zin zegt o zo veel. Zo mooi. Echt. Ontroerend. Keppe, dat vind mijn Vlaams-Brabantse echtgenote het mooiste woord uit mijn “jeugd”vocabulaire.

Leave a Reply