dt

May 8th, 2013

Ik probeer weinig dt-fouten te maken. Ik lees veel, en mijn ogen blijven haken als ik grammaticale fouten voel. Maar ik maak er, zeker, hoe hard ik ook oplet.

Mijn collega vind dt-vraagstukken moeilijk, maar kan dat wel weer heel helder uitleggen hoe Excel in elkaar zit.

Mijn lief twijfelt soms bij een woord, maar het is de meest wijze en slimste mens die ik ken en hij heeft zo’n sterk wiskundig inzicht waar ik jaloers van ben.

Mijn vriendin schreef een mail en verbeterde zichzelf in de tweede mail. Mijn vriendin schrijft toch de mooiste en ontroerendste brieven van alle mensen die ik ken.

Mijn eerste lief schreef een liefsdesbrief (met een lijstje erbij van alle cassettes die ik mocht lenen) en hoeveel dt-fouten er ook in te lezen waren, er kleefde zoveel liefde aan dat papier dat ik nu nog week word als ik eraan terugdenk.

Er is de vriend die machtig kan koken, die samen met zijn vriendin altijd zulke goede plannen heeft, en die waarschijnlijk minder goed foutloos werkwoorden kan vervoegen.

De dochter die, ook al probeerde ik haar die vervoegingsregels vroeger meerdere keren uit te leggen, vaak twijfelt en dt-fouten maakt.

 

 

En het kan me hoegenaamd niet schelen dat ze fouten schrijven. Zij kunnen andere zaken veel beter dan mij, en net daarom zie ik hen graag. Net daarom ook dat ik dt-fouten relatief vind, en dat ik al dat gemem en die verontwaardiging een beetje ridicuul vind.

 

Alsof de wereld rond werkwoorden draait, verdorie.

 

 

 

11 Responses to “dt”

 1. Vee Says:

  Volledig akkoord
  Maar zelf probeer ik ze toch ook niet te maken……

 2. Nele84 Says:

  Akkoord! Maakte je deze dan expres :)?

 3. ruimtevisser Says:

  Ik vind dat sowieso voor alle spellingfouten.Ik geef les aan volwassenen die zich geen volledig mens voelen omdat ze nooit geleerd hebben (en ook nooit zullen leren) om correct te schrijven. wij werken aan spelling maar vooral aan het durven schrijven. En man wat kunnen die soms mooie dingen schrijven, alleen zijn ze zo vaak de grond ingeboord dat ze dat niet meer geloven.

 4. la merlette blanche Says:

  Je hebt gelijk, ik moet het toegeven. Eigenlijk wil ik ook liever iemand zijn die niet met de ogen rolt als ze een dt-fout ziet, maar het is meestal sterker dan mezelf. Ik zal eraan werken, beloofd! 😉

 5. bentenge Says:

  Beste vertellementen, als toegepaste wetenschapper verbetert mijn echtgenote (een taalkundige) mijn taalgebruik af en toe.
  Met spijt in het hart moet ik je dan ook melden dat het IK is en niet mij 🙂 Het is geen dt fout, maar wel een taalfout. “Zij kunnen andere zaken veel beter dan mij,…”

 6. Henk Says:

  Merci!

 7. Marloes Veeckman Says:

  @bentege, dat had ik me nu al altijd afgevraagd wat juist is: groter dan mij/ik. Ik nam steeds ‘ik’ in de redenering van ‘zij is groter dan ik groot ben’. Nu weet ik het zeker, merci!

 8. Marie Says:

  nele1: hihi, het was echt niet opzettelijk.
  nele2: oh maar taaladvies lust ik als de beste XX

 9. Marie Says:

  ruimtevisser: ik hoop dat ze durven en merlette: ik hou je eraan

 10. Marijke Says:

  Ik ben leerkracht in het buitengewoon onderwijs. (leermoeilijkheden)Ik ga je tekstje afprinten en op mijn bord vooraan hangen! (al was het maar omdat ik zelf ook nog fouten maak)

 11. Lies Says:

  Ik ben vertaler en mag dus geen dt-fouten maken in mijn werk, uiteraard. En met de jaren lukt het me ook steeds beter om die compleet te bannen. Maar ik hoed me er ook voor andere mensen te verbeteren, zeker bij moeilijke dingen als dt. Er zijn veel belangrijker dingen in het leven, inderdaad!
  Het enige waar ik écht niet tegen kan, zijn hele mails (ofzo) zonder enige leestekens. Hoe ongeschoold je ook bent, als je praat adem je toch ook af en toe? Zet dan minstens af en toe een punt, vind ik…

Leave a Reply