Lifter

May 3rd, 2013

We pikten een lifter op, woensdagavond, op de weg van Brugge naar Gent.

Op zijn bordje stond GENT, net waar wij naartoe moesten.

Onderweg vertelde hij over het project waar hij bij werkt, met jongeren in Brussel die moeilijk hun weg vinden in het leven. We hadden het een klein beetje over hoe vreselijk het leven kan zijn als je weg stapt uit je vertrouwde nest. Hij liftte veel, reisde mee met camionchauffeurs en fietste vaak van Brugge naar Brussel.

We zetten hem uiteindelijk af in Sint-Denijs-Westrem, waar hij naar een feestje ging, hij vertelde over de boerderij van zijn vrienden en ik zag een camionette met jonge gasten die naar hem lachten toen hij uitstapte.

Hij zwaaide nog een keer toen wij onze kar draaiden en ik dacht:

stel je voor dat we hem niet hadden opgepikt, omdat lifters gevaarlijk zouden kunnen zijn.

 

Dan hadden we niet samen gereden, en had ik niet het besef gehad dat ik zo blij ben dat er mensen zoals hij bestaan. Mensen die niet veel meer nodig hebben dan een rugzak, een jas en een hoofd vol idealisme.

5 Responses to “Lifter”

 1. bentenge Says:

  Ik kan me inbeelden dat jongeren zonder de juiste “papieren” (in de brede zin) het moeilijk hebben om hun weg te vinden. Die weg is soms al moeilijk genoeg als je wel over de juiste papieren beschikt.
  En, just for the record, het siert jullie dat je hem oppikte.
  Maar die laatste zin triggert me. Ben je wel zeker dat hij niet meer bezit dan een rugzak en een jas?
  Maar dat zijn hoofd vol idealisme zit, daar ben ik dan ook weer net zo blij om. Het mijne heeft deze vulling eigenlijk nooit gehad. Stel ik vast nu ik er even over nadenk.

 2. huguette Says:

  Het zijn die onverwachte ontmoetingen die zo leuk kunnen uitdraaien en toch betrap ik mezelf er op dat ik een ‘bange blanke man’ ben geworden.
  Negatieve berichtgeving, te veel fantasie en te weinig zin voor avontuur maken dat ik geen lifters meer meeneem.

  Marc en ik zijn ooit naar Brussel gelift voor een betoging en werden toen door een koppel opgepikt waar we de rest van de dag mee hebben doorgebracht.
  Het werd een zalige dag door die ontmoeting.

  Ik denk dat ik de volgende keer nog eens een lifter ga meenemen (als hij er een beetje vriendelijk uitziet 🙂 ) Om de verzuring tegen te gaan.

 3. Nele84 Says:

  Het doet mij denken aan ons gelift met de scouts vroeger, zo plezant dat dat was. En het doet mij zin krijgen om het nog eens te doen.
  Een lifter meenemen is altijd zo’n moeilijke beslissing vind ik; in die paar seconden waarop je er anders voorbij zoeft. Ik ga de volgende keer toch ook eens wat beter nadenken.

 4. marie Says:

  Nele van Bentenge: hij had ook schoenen aan, die in het kot van zijn moeder hadden gestaan, en waarop een kat had gepiest. En een broek, godzijdank 😉

 5. Vee Says:

  Ikrobeer zeook altijd mee te nemen, als er plek,is in de auto, en elke keer reuze verhalen !
  Zelf heb ik vroeger op kamp ook heel de ardennen met mijnen duimgezien….

Leave a Reply