Vader

April 30th, 2013

Ik zag hoe ons kleintje zich nestelde op de schoot van haar vader.

Clarisse kroop er even snel bij, om een groot verhaal te vertellen over een akkefietje op school. Heel gedetailleerd gaf ze relaas van wat er was gebeurd, en ik keek naar hem en zag hem luisteren. Ons kleintje zocht ondertussen het beste plaatsje op zijn schoot en haar gouden blik sprak boekdelen.

Ondertussen was de oudste ook naar beneden gekomen, en die had een vraag voor hem, over een batterij en een gsm en en passant zei ze iets over een toets of een taak voor school.

Ik zag hem luisteren naar de ene, knikken naar de andere en wrijven op het rugje van ons klein broedje, dat voor wat gezelligheid altijd heel dicht bij haar papa kruipt.

Ik rommelde wat verder in de keuken terwijl mijn kinders aan hun vader hingen, en ik dacht:

‘wat een geluk’

‘wat een pijnlijk droevige intense periode, maar ook: wat een geluk met een vader zoals die van hen, die op de meest onvoorwaardelijke manier van mensen houdt en dat zij nu net de opperste chance hebben dat die fantastische mens hun vader is. Wat een fijn gegeven ook, zo’n vader die tijd maakt om te zitten en te luisteren naar zijn kinders, alsof het leven gewoon het leven is nu en hij dat immense verdriet dat ik in zijn ogen zie even aan de kant zet’

Ik rommelde nog een beetje verder, de kinderen gingen aan tafel, mijn lief knipoogde naar mij en het leven leek een beetje lichter dan tien minuten ervoor.

 

5 Responses to “Vader”

 1. kruimel Says:

  tranen in mijn ogen door de schoonheid tussen de regels.

 2. bentenge Says:

  ja, wat een geluk ! Ook voor de kinderen, met hun vader die tijd maakt (om te luisteren) maar ook met het feit dat hun moeder dat ziet. Twee fijne ouders samen maw.

 3. caroline Says:

  Mooi, droevig mooi.

 4. Riet Says:

  Soms is het leven niet te vatten. En soms is het leven -gelukkig-eenvoudigweg hier-en-nu.

 5. Els Says:

  Terug naar de kern van je zijn, naar de echtheid van het leven, naar de diepste warmte van je gezin, naar je dierbaarste èn je teerste…
  dè plek om jezelf te kunnen zijn en te zijn,
  dè plek om samen warmte te voelen,
  dè plek om moeilijke perioden door te komen,
  dè plek om te dragen en gedragen te worden.
  Wat een geluk dat jullie, nu in deze diepe en rauwe periode, zo een uitstekende plek hebben en ze kunnen koesteren.
  Geluk dat je in de kou ook diepe warmte kan voelen! x

Leave a Reply