Gin keure vo te kiezn*

March 29th, 2013

Ik dacht gisterenavond ‘ik kijk nog een klein beetje tv en dan ga ik vlug slapen’.

Ik zapte naar Canvas, viel net in op de begingeneriek van Panorama en bleef kijken.

‘Mercy Mercy’

Ik heb de reportage uitgekeken met een behoorlijke zware krop in mijn keel en ik heb de hele nacht niet geslapen.

Ik heb geprobeerd om alles in perspectief te zien in dit adoptieverhaal: de radeloze Afrikaanse ouders, de hunker van het Deense kinderloze paar, de camera die focuste en 5 jaar lang film maakte, terwijl de reportage zeer kort is, de hulpeloosheid van de Deense moeder, het immens zware diepe rouwerige verdriet van de Ethiopische vader, echt alles heb ik in perspectief geplaatst. De bemerking van Phara dat niet elke adoptie schrijnend is (een noodzakelijk addendum), echt alles.

Het enige dat ik voor mij ogen zie is dat gebroken kind. Dat kind dat misschien constant licht schudt met haar hoofd, om de pijn en het verdriet en het gevoeld verraad een beetje weg te schudden, weg uit haar hoofd, weg uit haar hartje dat bloedde van gemis. Dat klein broedje, dat in een vreemd land kwam, bij een nieuwe moeder die niet doorhad dat kinderen gebroken kunnen zijn, en heel erg kwaad en onthecht en lastig. Een klein (oh wat is ze schattig) mensje, met een rugzak vol verdriet, dat maar één iets wou:

haar mama.

Ze werd dan maar een beetje gestraft: geen pleziertjes, geen aandacht en de duidelijke boodschap dat ze niet meer bij haar nieuwe ouders kon blijven.

Ze zat daar, en het leek of alle leven beetje bij beetje uit haar lijfje vloeide, ze zei dat ze het snapte, dat het niet meer ging, en ze fluisterde ‘dat ze nu genoeg nieuwe mama’s had gehad’

 

Ze zei dat ze het snapte.

 

‘Misschien wordt je kind ooit president’, hadden ze de zieke moeder in Ethiopië wijsgemaakt.

 

Alsof een echte moeder zoiets kan schelen.

 

 

 

(* Quote van Gilbert uit 1 op 10, de ontroerende reeks over armoede in Vlaanderen – Op het einde van zijn verhaal drinkt hij begod een pintje bij mijn oude vriendin, die vorig jaar overleed)

 

16 Responses to “Gin keure vo te kiezn*”

 1. fany Says:

  oei oei Marie. Ik heb zonet de eerste 5 minuten gezien en ik zit nu al vol ongeloof en pijn naar ‘t scherm te kijken. en ik weet dat ik best niet verder kijk, maar dat ik het ook niet ga kunnen laten…

 2. Lynn Says:

  Hartverscheurend. Dat het Deense paar niet van tevoren wist hoe moeilijk de opvoeding van kinderen is, kan ik ergens begrijpen. Ik heb er zelf twee en was zo naïef te denken dat als ik ze graag zou zien, alles wel los zou lopen. Laat staan dat die kinderen niet van jezelf zijn én dan nog ontheemd, maar als ze daarvoor hulp zoeken, verwacht je toch een aanpak gericht op het kind? Dit kan toch niets nieuws zijn?
  En straffen als motivatie voor beter gedrag is hier echt totaal misplaatst. Wreed om te zien hoe dat kind steeds verder breekt.
  Puts things in perspective, to say the least.

 3. Lien Says:

  En hoe eindigt die documentaire dan? Ik kan er niet naar kijken, echt niet, maar vraag me af hoe men hiervoor een ‘oplossing’ vindt.

 4. Lynn Says:

  De slechtst denkbare oplossing: het kind werd in een tehuis geplaatst en vervolgens wellicht bij een ander koppel.

 5. Anne Says:

  ~zucht~
  daar kan ik met mijn verstand niet bij, echt niet…
  in woorden vatten kan ik het ook al niet

 6. bentenge Says:

  Dit is heel moeilijke materie. Heel moeilijke materie denk ik. Kinderhandel valt als woord eens… en het is zo moeilijk situaties te beoordelen. Maar dat uit zoiets een gebroken kind kan voortkomen is duidelijk. Ik ben nu halverwege met kijken… de hotelscene. En mijn enige gevoel is, als totale leek, waarom bouwden ze geen aclimatisatieperiode in? Een onthechting die een latere hechting misschien makkelijker kon maken. Nu ja, misschien was die er wel en zien we ze gewoon niet in dit korte filmpje.

 7. jessie Says:

  Fuck Zeg. Wenen. Krop in de keel. Verschrikkelijk. Geen woorden voor gewoon. Ik vraag mij ook af of die adoptie ouders gescreend zijn? En wat voor psycholoog is me dat ook zeg? Advies: kil zijn en haar negeren?!!! In welke wereld gaat dat dat arme meisje helpen.

 8. Marie Says:

  Mor ja, Nele, ik denk het wel.De kortheid van de film is waarschijnlijk slecht voor het begrip. Ik denk dat die mensen gewoon nooit beseft hebben wat het is om kindjes met een verleden en een gemis in huis te halen. Maar begod: ze zal waarschijnlijk gehypnotiseerd zijn om hier lastig te komen doen? Duh.
  Het ergste is dat dat kind eerst gescheiden wordt van haar ouders, dan van haar nieuwe ouders én bovendien van haar broer. Zucht. Zucht. Zucht. Ik hoop dat het tenminste debatten opent, en strengere wetgeving voor adoptie regelt.

 9. fany Says:

  een interview met de maakster van de documentaire…

  http://www.hollanddoc.nl/projecten/idfa/recensies/mercy-mercy.html

 10. Sandra Says:

  Canvas toonde de volledige reportage niet. Je kunt die wel op youtube bekijken. Ze duurt 1 u 36 min. en is in het engels ondertiteld: http://www.youtube.com/watch?v=bTirNtngWTE
  En die reportage begint met het ergste voor Masho: voor de tweede keer afscheid nemen van een mama en papa. Ze ligt huilend in de armen van haar adoptiemama! En dan zegt de moeder nog: ‘ik heb mijn uiterste best voor je gedaan’… om van te walgen.
  ‘t is precies of ze wat ze kocht in een winkel terug inlevert omdat het niet aan haar verwachtingen voldoet!
  Dat adoptie niet altijd rozengeur en maneschijn is, daar kan ik best in komen.
  Maar als mama krijg je dit toch niet over je hart. Onbegrijpelijk.
  Hopelijk krijgt dit verhaal een ‘leefbaar’ einde voor Masho, voor zover je kan leven met een hart dat al 2 keer tot in de kern gebroken is.

 11. sarah Says:

  Ik zag het ook.
  En wist niet dat zoiets kon. Ook al wist ik dat al heel lang.

 12. youtu.be Says:

  Awesome web site the following! In addition your internet site lots upward very fast! Exactly what host think you’re the application of? Can one get your affiliate marketing hyperlink for your number? I’d prefer my site packed as easily because your own house : )

 13. mk fashion handbags Says:

  holiday quarter tends to increase consumption, since more than half of them believe the economic outlook is not optimistic fine mesh, steel in addition abs or perhaps polyester impress as well as duratalic cordura abs lycra marketing analyst told michael kors handbags on sale outlet Bloomberg that the United States is not affluent in the
  mk fashion handbags http://www.fashionmkbagsoutlet.com

 14. ugg elen flats Says:

  The particular Primark shoes could make vision difficulties such as astigmatism more serious, stated Which in turn?

 15. salomon women s Says:

  Twesalomon mene to fifteen twos hit a brick wall key exams and just a few from Facelift passed every little thing.
  salomon women s http://www.toohiking.com/online-buy-a50150-salomon-speedcross-3-cs-men-sneaker-black-orange-green.html

 16. salomon online kaufen Says:

  If you are investing in a precious stone for your special someone, it is prudent to find out her particular flavor beforehand. Make an effort to wheedle out there her tastes through subtle concerns, or maybe you might be hopelessly puzzled, inquire her companion.
  salomon online kaufen http://www.trailrunnings.com/kaufen-q50142-salomon-speedcross-3-cs-herren-laufschuhe-blau-gelb-grun-online.html

Leave a Reply