dès potron-minet

March 9th, 2013

Wij gingen, als uitloper op een fantastisch vrouwenweekend, wijn proeven in Aalter.

We schoven aan aan de lange tafel, Hans opende een fles en de toon was gezet.

‘Amai, ik zal hier veel terugkomen’, zei de meest enthousiaste onder ons, ‘met mijn vent.’

We babbelden de wijn weg, nét wat we nodig hadden op een zonnige maandagnamiddag.

Ik dacht werkelijk dat wijn proeven saai zou zijn, en we hadden op voorhand tegen elkaar gefluisterd ‘hopelijk wordt het niet té moeilijk’.

Maar jong.

We moesten geen glazen in de hoogte houden om de helderheid en kleur te bespreken, we moesten allerminst gespeeld proeven en dan moeilijke smaken kunnen herkennen, neen, Hans vroeg gewoon: ‘Wat vinden jullie ervan? Lekker?’

Het was zoals elke proeverij zou moeten zijn: een tafel vol mensen, elk een glas en dan een beetje proeven. Een boeiend gesprek hadden we, over perceptie, etiketten met verhalen, was, de geschikte temperatuur en waarom fruitige wijnen niet zoet zijn.

We proefden witte wijn, met de verrukkelijke naam Potron Minet, vrij vertaald het moment in de nacht waarop het dag wordt, de magische draai tussen het donker en het klaar, het punt waarop marktkramers wakker worden en benevelden het licht zien. De wijn, met zijn naamsymboliek, schoof uitstekend aan bij onze voorbije nacht, waardoor hij voor altijd verbonden zal blijven met het magische weekend.

We proefden bier met een Westvlaamse naam, dat zo Japans klonk dat mijn dialect bloosde in zijn vel.

Hans heeft een wijn- en bierhandel, en de wijnen die hij verhandelt zijn natuurlijke wijnen, zonder sulfiet of additieven. Voor mij een zegen, want ik kan bijna geen glas wijn meer drinken zonder barstende koppijn en een zwaar sinusitisgevoel.

Vandaag en morgen zijn er openflessendagen in Aalter, absoluut de moeite, want de wijnen zijn lekker, betaalbaar en het domein is prachtig. Goed nieuws voor de Gentenaren onder jullie: binnenkort komt er een winkel in Gent, daarvoor moet u op zijn website zijn.

 

 

5 Responses to “dès potron-minet”

 1. Dorien Says:

  Leve de maandagse liederlijkheid!

 2. Ineken Says:

  Ha Marie, grappig. Mijn zus en papa zitten ook in dit verhaal. Alvast in hun plaats bedankt voor de schone woorden!

 3. marie Says:

  Oh zeg Ineken, zo fijn. Maar zo fijn zeg.

 4. Stoffel Says:

  “De meest enthousiaste onder ons”. Ik hoop dat dat mijn vrouw mag zijn. En ik wil héél graag met haar daar wijn gaan proeven. Ik wil eigenlijk àlles met haar heel graag. Daarom is zij ook mijn vrouw vaneigens.
  Voor ik in een te emotionele kramp schiet: Marie, ik hou van jouw woorden. Ik hou van die zalige eenvoud die jouw zo siert. En ik wil hier benadrukken dat eenvoud een overtreffende trap is voor alle opgeklopte bullshit die een mens zijn hoofd op donkere dagen al eens placht mistig te maken. En ik hou ook van jou zelve. Omdat je altijd wil blijven wie je bent. De barometer van het leven krijgt een verkwikkend klopje. Merci daarvoor.

 5. marie Says:

  wie zou de meest enthousiaste anders zijn 😉
  als ik kon, ik sprong op mijn fiets om je een zoen te komen geven in Aalter. Maar dan zouden Sofie en ik bij Hans blijven plakken, ik ben er nu al van overtuigd 😉

Leave a Reply