Kerstboomdepressie

December 13th, 2012

Ach, denk ik al enkele jaren, volgend jaar zijn de verbouwingen achter de rug en dan zetten we een echte kerstboom.

Vol met kitscherige slingers, blinkerballen en – nu de dochters soms eens meekruipen achter mijn naaimachine – prullen uit de hoop stof die ik recupureer.

Maar nu nog niet. Of toch niet echt. Passeerden al de revue: een houten kerstboom met lichtjes, een grote kerstboom op de koer, vlak aan ons venster, een kleien (lelijk) ding, dat de kindertjes in elkaar hebben gestoken, en dit jaar: niks.

En toen gingen we compleet overstag. Niet voor een kerstboom (ik heb echtig bijna geen plaats meer), maar oh, u zult het niet geloven: voor een lichtjesrestaurantje, kijk maar :

In het huisje woont een dametje, Mevrouwtje Suikerpot, die de heerlijkste pannekoeken bakt, die op een dag verdwijnen en een maand lang voor open mondjes en gibberende kindertjes zorgen. Het huisje staat in een dorp, waar 15 mensen en een hoop ondeugende maar grootmoedige kinderen wonen.

‘Ik vind het huisje leuker dan een kerstboom’, zei de dochter deze avond, toen ze haar resem knuffels in bed had goedgelegd, ‘allee, toch bijna. Zeker als jij elke avond een verhaaltje uit je hoofd erbij haalt.’

‘Ik niet’, zei ik, ‘maar als we nu nog een kerstboom in ons huisje moeten proppen, dan moet iemand op de koer gaan wonen. Maar ik beloof je: volgend jaar, oh volgend jaar, dan hebben wij de allermooiste kerstboom van Gent, zèlfs mooier dan die van Stien.’

En kijk: dit is waar wij wonen nu. Met vijf.

Met vijf. We hebben nog een badkamertje, een keukentje en net genoeg plaats voor alle bedden (én voor één logé, als die heel smal is)

We hebben ook nog echte kerstmiskitsch, die laat ik u na het weekend ook eens zien.

 

**

Geen kerstboom dus dit jaar, al nam ik met veel graagte voor de eerste keer een stokje aan. Ik werp het dan ook door, naar Bregje (die de wonderschoonste dingen maakt) en naar Vink (die al even schone dingen maakt) – tijd om de Flickrdames te stalken, dus.

3 Responses to “Kerstboomdepressie”

  1. meisjesmama Says:

    Ooooh gij! Gij maakt er altijd iets prachtig om te lezen van he! Super! Ik gun jullie volgend jaar de allerschoonste kerstboom van heel Gent!

  2. Riet Says:

    Ik gooi gelijk de brooddeegknutsels in de hoek en teken voor een ticketje richting Mevrouwtje Suikerpot, of een ander speculazenzoet verhaal!

  3. mamasha Says:

    Vorig jaar hier een washitape kerstboom tegen de muur! 🙂 Nog een jaarke doorbijten, echt echt waar! x

Leave a Reply