Haat

October 14th, 2012

We zijn nog niet eens halfweg de uitslagen, en we zitten allemaal gekluisterd aan de radio. De kindjes krijgen ijsjes en het lief en ik zeggen ‘ssstttt’.

‘Wat nu?’, denk ik verschrikt.

Ik zit niet zo in met de uitslag in mijn stad, dat niet, die zal waarschijnlijk zijn zoals ik ze had verwacht.

‘Wat nu met al die haat?’, denk ik verschrikt.

Ik zie het overal rondom mij, haat tegenover Groenen, haat tegenover socialisme, haat tegenover NVA.

Ik ben altijd een beetje bang van haat, ook als ze komt uit de mond van zogenaamde democraten die met honende facebookgroepen hun linkse aard willen verduidelijken. Ik ben bang van haat die zegt dat  de groenen hoeren zijn, en ik ben bang van de vrienden die met leedvermaak de afgang van Siegfried Bracke bejuichen.

Ik ben blij met de overwinning van het kartel in Gent, ik heb er zelf voor gestemd, en ik duim keihard voor mijn schoonzusje, die keihard werkt voor haar groen gedachtengoed in Gent.

Maar ik zal altijd elke haat veroordelen, ook al komt ze vanuit de flank die ik in mijn hart het meest bejubel.

Ik heb een tante die opkomt voor de NVA, en een schoonzus voor Groen!, ik stem groen van zolang ik kan stemmen, maar ik zal altijd respect hebben voor iedereen die het recht heeft om een bolletje te kleuren. Ik zal vloeken op partijen die haat verspreiden, en ik zal juichen als iemand zegt dat ze de mobiliteit in mijn stad beter zal maken.

Maar ik zal nooit nooit nooit haat koesteren, nooit.

Ik heb dat geleerd toen ik heel klein was, en ik besef dat 1/5 van mijn straat stemt op een partij waarop ik liever niet zou stemmen.

Maar het zal nooit betekenen dat ik ze minder graag aan mijn tafel heb, die mensen. Die mensen met een andere visie dan mij, die alles vanuit een andere uitvalshoek bekijken, en andere gedachten hebben als ze in hun bed liggen, net voor het slapengaan.

Ik zal nooit haten, denk ik, ik zal mijn best doen alleszins.

Ik hoop van u keihard hetzelfde, eigenlijk.

 

12 Responses to “Haat”

 1. Maja Says:

  ja hoor!

 2. Katrien Morez Says:

  van mij ‘t zelfde, vaneigens!

 3. Isolde Says:

  Het is waar wat je zegt Marie! Ik voel net hetzelfde jij verwoordt.

 4. Jonge Sla Says:

  <3

 5. Hilde Says:

  Dit vind ik nu eens heel schoon verwoord!

 6. bentenge Says:

  Het siert je. En ik hoop van harte dat je er voor altijd in slaagt.

 7. Ineken Says:

  Ik kom hier zo graag langs om je mooi verwoorde wijsheden te lezen.

 8. it is I, Leclerc Says:

  Gij zijt zo’n wijze vrouw, met een open vizier. Vaak vind ik het zo waar / ‘boenk erop’ wat ge schrijft. Maar als ik heel eerlijk ben, moet ik vaak tegelijk toegeven aan mezelf: ik zou zo ook wel willen zijn, maar ik vrees dat ik dat in ‘t dagelijkse leven niet altijd ben. Vooroordelen zijn mij niet vreemd, al vecht ik er tegen.

 9. Dieter Says:

  Gij zijt een machtig mens! Duim!

 10. Lieve Says:

  Zo voel ik het ook helemaal!

 11. Machteld Sohier Says:

  Marie,ik ben zo blij met dit bericht. Ik begon al te denken dat er een soort massahysterie aan het groeien was, en misschien is dat zo, maar gelukkig is er ook tegenwind. Ik heb net iets gelijkaardige op facebook gezet. Ik post nog een link naar jouw bericht. Bedankt.

 12. marie Says:

  ik hoop het, dat er tegenwind is. van alle alle kanten. (en ik had ondertussen een interessante conversatie met een vriend uit mijn prille jeugd, die mij het verschil tussen linkse haat en rechtse discriminatie probeerde uit te leggen. Maar daar ben ik nog niet uit.)

Leave a Reply