Gouden mens.

August 4th, 2012

Toen ik hem leerde kennen, zaten we samen met een fles rosé aan de ronde keukentafel bij mijn tante. Hij dronk wijn, ik water, want ik was nog een kind.

Hij was oprecht curieus in mijn leven, zo onbevooroordeeld ken ik niet veel mensen.

Later zaten we nog vaak samen aan tafel, toen het met mij minder ging, en ik wel al wijn dronk.

Zijn curiositeit en betrokkenheid bleven.

Het was in die tijd dat hij opa werd gedoopt door de oudste dochter. Hij mag dan wel de man van mijn tante zijn, en aangetrouwd, hij is opa gebleven.

‘Opa’, zei Anouk.

‘Opa Rrrroooger’, zegt Clarisse overdreven gearticuleerd.

‘Opasjee’, zeg Simonne, en sedert een jaar doet ze alsof hij alleen van haar is. Ze kijkt samen met hem naar het nieuws, leert tellen tot tien, mag met hem samen aperitieven en op restaurant, en als ze over hem spreekt, glundert haar gezichtje voor tien.

‘T is mijn opasjee,’ benadrukt ze dreigend en dan steekt ze een litannie af over de tante, die haar beste vriendin van groot is, want bij tante is er altijd tijd en veel werk en o wee als ik thuis alleen de gordijnen opendoe. ‘Ik heb da geleerd van tante’, prevelt ze gespeeld pruilend.

Hij is al een beetje oud nu, en ik had dat door de jaren niet echt opgemerkt, met al die kinders te krijgen en altijd maar bezig te zijn.

Maar ik ben oh zo blij dat hij daar zit, samen met de tante, aan die keukentafel.

Moest u nood hebben aan een open visie, een kritische blik en een ongelooflijke gastvrijheid, ‘t is daar dat ge moet zijn.

4 Responses to “Gouden mens.”

 1. bentenge Says:

  Kun je mij het adres eens geven ? 🙂

 2. huguette Says:

  Ik heb het voorrecht gehad om deze schone mens te mogen ontmoeten. Een rustige, ongecompliceerde man die de kunst van leven en genieten met anderen zo eenvoudig maakt.

  Zoveel warme en heerlijke mensen dat jouw leven bevolken, Marie!

 3. Machteld Sohier Says:

  Ja, een schat van een schoonbroer is hij

 4. aandewaterkant Says:

  Heerlijk om zo iemand in je buurt te hebben!

Leave a Reply