My buddy

June 22nd, 2012

Het was in de Colruyt zaterdagmiddag. We stonden met ons vijf aan de kassa – soms lijkt naar de colruyt gaan leuker dan verbouwen, en dat is het soms ook echt – toen Jan de watermeloen uit de kar nam om aan de kassamadam te geven.

‘Neem maar een andere’, zei ze, en ze wees naar zijn poepje, waar een rotte plek op zat.

Ik ging instinctief op mijn stappen terug, met de watermeloen in mijn armen, op zoek naar een beter exemplaar.

Toen ik halfweg de winkel was, keerde ik om. Ik keek naar het stuk fruit in mijn handen en het leek alsof het mij iets wou zeggen. Iets van sowieso in de container, afval en consumptie.

‘Ik neem je mee’, fluisterde ik samenzweerderig tegen mijn ronde kameraad.

De kassamadam wist niet goed waar ze het had toen ze hetzelfde exemplaar zag opduiken, feitelijk.

‘Ik pak hem toch’, zei ik een beetje stilletjes. ‘Anders vliegt hij in de container, en feitelijk, hij en ik hadden ondertussen een akkoord.’

Ze was zo ontzettend lief, die dame aan de kassa, ik vrees dat ze vooral te doen had met mijn lief, en met mijn kinders.

We legden de meloen voorzichtig in de auto.

Thuis sneden we hem in schijfjes en gisteren aten we het laatste schijfje op.

De rotte plek bleek een heel klein plekje, niet noemenswaardig en toch de reden dat de meloen zonder mij in een container zou zijn beland.

Sindsdien ben ik een held. Een watermeloenheld, die ‘s avonds in bed verhalen vertelt over een reddingscape, waarmee ik elke watermeloen van de containerdood red.

Ze hebben geschud van het lachen, de dochters, gegierd en gegibberd en gekruld van het lachen ook.

‘Later word ik net als jij, mama’, fluisterde Clarisse toen haar ogen al bijna dicht waren en ik de dekens nog even goed schikte.

‘Een echte watermeloenenheld.’

8 Responses to “My buddy”

 1. mamasha Says:

  Wat behoor jij toch met stip tot de kring van liefste mensen ter wereld. En allerbeste moeders. En er schoot bij dit bericht een ongepaste zin door mijn hoofd “I’m carrying a watermelon” ;-).

 2. jessie Says:

  Prachtig!! 🙂

 3. Lott Says:

  Zo schoon!

 4. Kruimel Says:

  weer zo mooi.

 5. caroline Says:

  mooi! en die dochters van jou zijn gelukzakken.

 6. Ineken Says:

  Ik heb het ooit al eens als reactie gepost en doe het nog eens: een wereld vol Marie’s en het zou nog goed komen met deze aardkloot 🙂

 7. Marie Says:

  Ha! Ineken, dat zou je niet wensen, echt, er zou veel cake zijn en ook veel rommel, maar er zou een gigantisch economisch vraagstuk ontstaan.

 8. Bieke Says:

  hoe je van een watermeloen waterogen kunt krijgen…

Leave a Reply