Groen

May 19th, 2012

We vroegen het ons af, toen we aan de zee waren en ik besefte dat kijken naar de zee één van de grootste verrukkingen is in mijn leven.

Hoe komt het toch dat er zo weinig aandacht is voor die schone brok waarop wij leven? Hoe komt het toch dat mijn kinders enkel van ons een klein beetje zicht krijgen op de vervuiling van de planeet? Wat is er toch aan de hand dat alles wat naar ecologie ruikt, zo vlug van tafel wordt gegooid?

Het is gelijk altijd zo, en het maakt me zo droef.

Het maakt me droef als ik peis over de vele alarmkreten die we krijgen, over de voorrang voor auto’s, die vaak zo dominant aanwezig is. Over hoe elke partij een duidelijk, verantwoord, uitgebreid groen hoofdstuk zou moeten hebben, en over hoe scholen échte educatie zouden moeten geven over onze planeet.

De mentaliteitswijziging, die zo erg broodnodig is, komt maar niet, besef ik vaak, en we kunnen op de ouderraad wel palaveren over klimrekken en wie-de-afwas-zal-doen-op-het-schoolfeest, maar ondertussen organiseren we een ontbijt met allemaal individueel verpakte voeding. Ik heb de term ‘ecologisch’ voorzichtig drie keer laten vallen, en ofwel heeft niemand het gehoord, ofwel werd die bemerking met de kruimels van tafel geveegd.

Ik ben geen die-hard. Al zou ik het wensen, diep in mijn binnenste.

Maar ik vind het bedroevend dat een thema dat zo erg fundamenteel is (sensibilisering, please), zo vaak aan de kant wordt geschoven. Ik probeer zo veel mogelijk in eigen boezem te kijken, en heb deze week beseft dat ik nooit meer wil vliegen (tenzij mijn kinders aan de andere kant van de wereld zitten en ze hebben mij broodnodig), omwille van de gigantische afdruk die een vliegreis heeft. En ik hoor het al komen: ‘ja maar zeg, voor een keer dat ik de kans krijg’.

Tja. Het doet me weinig, dat argument.

We zijn in al onze luxe vergeten hoeveel we moeten koesteren wat we hebben, en hoe content we moeten zijn met minder.

Ik vind minder, in al mijn luxe die ik heb, zo erg de moeite waard.

Ik hoop van mijn kinders hetzelfde.

 

 

12 Responses to “Groen”

 1. Sarah Says:

  Ja, ‘t is zot he, dat je daar zo voor moet lobbyen, terwijl dat toch een van de belangrijkste dingen ooit is! Toch straf. Ik word er ook vaak triestig van. Ik zit al sinds mijn lagere school tegen mijn zussen en mama te zagen dat ze geen plastic flessen moeten nemen maar glazen. Maar ze doen het nog altijd!
  Ach ja… Ik ben ook niet heiliger dan de paus hoor… Nooit meer vliegen, amai, weet trouwens niet of ik dat zou kunnen beloven… :s

 2. Oon Says:

  Bij ons op school zijn ze daar wel (matig) mee bezig. Zoon zit in de ‘natuurclub’ en probeert effectief wijzigingen aan te brengen in ons dagelijkse leven. Maar je hebt gelijk. We zouden allemaal aan hetzelfde zeel moeten trekken en keihard voor onze planeet moeten gaan, maar het eigen gemak is voor velen nog altijd prioritair, zo lijkt het.

 3. Leen* Says:

  Herkenbaar. Ik doe ook niet zoveel als ik soms zou willen, maar wel meer dan de gemiddelde mens in mijn omgeving. Al was het maar in de hoop dat de kleine beetjes ook een verschil kunnen maken en dat mijn kinders later niet beter weten en ook zo verder zullen doen, dan zijn ze al met twee!
  Het moeilijkste vind ik om de auto te laten: met twee kleine koters en en wonende in een boerengat, is het niet altijd zo evident om overal met fiets en kar naartoe te gaan, als je geen halve dag de tijd hebt. Maar nu ga ik toch eens nakijken of ik niet met de bus tot aan de markt geraak, merci.

 4. Riet Says:

  Ik ontmoette gisteren een dame wiens vriendin stage gedaan op de kribbe van mijn dochters. Ze hadden het over mij gehad. “Oh ja, dat is die met dat kindje dat niemand van de verzorgsters wilde verschonen”. Ofte: maak er van in de luiers al een ‘groen buitenbeentje’ van, omdat die luiers toevallig herbruikbaar zijn. Het zal nog lang duren eer zo’n dingen een evidentie zijn. Ik moet ook blijven herhalen tegen mezelf: “Foert zeggen is gemakkelijker, maar zo oneerlijk.”

 5. Mevrouw Jonge Sla Says:

  Positief blijven, denk ik dan. Maar als ik kinderen zou hebben, ik zou soms nogal in paniek schieten.

 6. Lies Says:

  Ge hebt overschot van gelijk, ook ik word er vaak verdrietig van hoe “lacherig” erover wordt gedaan! Iedereen zou er meer bij stil moeten staan en echt iedereen zou moeten doen wat hij of zij kan! Wij proberen er ook aan te werken binnen ons gezin – hoewel we nog veel verder kunnen gaan. Ik kijk altijd enorm op naar mensen die nog meer stappen zetten naar een groenere toekomst.

 7. Vic Says:

  De nagel op de kop, Marie!

 8. naais Says:

  Schoon! Maar kop op, we zijn goed bezig!

 9. Nathalie Says:

  Heerlijk om te lezen (mijn allereerste bezoekje op deze site)… want ik vind het fijn om te merken dat “er toch nog zijn zoals wij”, maar het mogen er gerust wat meer zijn!
  Chapeau!!

 10. Nonkel Bram Says:

  Wij vertrekken morgen met een auto uit een deelgroep op vakantie naar nederland om ook daar zo weinig mogelijk de auto te gebruiken en te fietsen! Blij dat wij die luxe hebben!

 11. Lies Says:

  Ook ik vind het schrijnend dat er zo bizar weinig aandacht aan wordt besteed, en dat het als consument bijzonder moeilijk blijft om ecologisch te leven. Ik doe mijn best ja, en ik wil mijn kinderen ook wat aandacht voor het milieu bijbrengen. Ook al besef ik dat het maar een fractie is van wat ik zou KUNNEN doen, maar alle beetjes helpen, hoop ik…

 12. #http://leonafanny.blogcu.com/madden-nfl-17-coins-a-complete-guide-on-madden-17/24923563 Says:

  Hello outstanding blog! Does running a blog such as this take a massive
  amount work? I’ve virtually no understanding of coding but I had
  been hoping to start my owwn blog in the near future.
  Anyway, if you have any ideas or techniques for new blog owners please share.
  I understand this is off subject nevertheless I just wanted to ask.
  Thanks a lot!

Leave a Reply