Blaasbeheer

April 11th, 2012

‘Ja’, zuchtte ik van op bed, met mijn pyama nog aan, ‘we gaan nog een keer aan dat potje beginnen zekers?’

Het is dus niet dat ik daar emotioneel van word, ik vond kinders die aan mijn borst hingen cooler dan kinders die met kaka in een pot rondzeulen (en vaders die daar foto’s van trekken), maar het valt allemaal goed mee.

Ik ben zelden principieel, en heel lui op de koop toe, maar als het over potjes gaat, man dan word ik zo’n principieel wicht. Een beetje zoals Marianne Zwagerman, maar dan slimmer en doordachter en minder blond. En vooral, ik affronteer geen andere moeders, ik ben alleen maar blij dat die van mij op de pot gaan.

Maandag ben ik begonnen, en huppakee, ze kan het. Ook als we op de tram zitten, en ook als ze dutjes doet. Nu nog een week of twee respijt voor de nachten, maar ik kweek gelijk kinders met een goed blaasbeheer, want de pampers van de voorbije 2 nachten waren van de eerste keer droog. Niet zo een week geleden, toen waren dat nog van die loodzware zakken, die ik soms een keer op mijn keukenweegschaal leg omdat ik niet kan geloven dat een kind ‘s nachts zoveel plast.

Ik heb er wel al onze hele boekenkast doorgejaagd, en tot vervelens toe verhaaltjes van Dikkie Dik op dezelfde saaie manier voorgelezen, maar niks helpt.

‘Mama, ik moet weeral pipi doen zeg’, waarna ze zich plechtig met haar dikke blote billen op de pot in de living placeert, aan het wachten op een boek.

Enfin, het werkt, er zijn geen natte broekjes meer, en voor 48 uur kan dat tellen peis ik.

Maar wat ik mij nu afvraag, hoe gaat dat bij jullie? Ben ik de enige die zo gemakkelijk droge kinders kweekt? Of heeft het echt te maken met consequentie? Want zo ja, dan kan ik misschien een pedagogisch werk schrijven ‘Hoe uw kind in 48 uur droog te krijgen – de ervaringen van een niet-thuisblijvende werkende moeder.’

Ik vind dat dat past den tijd van vandaag, met al die hup hup hup , en wie weet verkoop ik meer pedagogische werken dan Marianne Zwagerman boeken.

Alleen daarom al zou ik het schrijven.

 

17 Responses to “Blaasbeheer”

 1. Mme Zsazsa Says:

  Ik krijg het niet voor mekaar deze keer.
  Vast een trauma of zoiets.

 2. Liselore Says:

  Haha, blij dat ik niet de enige ben die soms vol verwondering de pamper eens weegt :)(wat zou Zwagerman daar van vinden?)

 3. Nele84 Says:

  Lol, pampers wegen! Op mijn werk (neonatologie) vaste stek. Maar van een ander kaliber, ongetwijfeld. Ik ben wel benieuwd over hoeveel grammen dat daar dan gaat. Ik zeg al “oeh, dat is hier een zwaar ding” als dat op de weegschaal gelegd dan 115 gram blijkt te zijn. Dat is dan een unicum voor een jaar ofzo. Meestal varieert dat daar tussen de 0 en 60 gram zo ongeveer.

 4. cica Says:

  Ik kan maar 1 ding zeggen … Op die 10 jaar als onthaalouder zijn jou meiden echt de snelste in het begrijpen én in het handelen van die zindelijkheidstraining. ‘t Zijn snelle studentjes 🙂

 5. Oon Says:

  Hier ook geen problemen. De week van hun tweede verjaardag gestart en telkens in een week droog. Geen 48 uur, dus, maar kom, ik ga daar niet over klagen en het is achter de rug. Geen straffe pipiverhalen meer voor mij.
  Maar als je een boek schrijft, ook al was het over pipi, ik kocht het nog.

 6. Isolde Says:

  Schrijf maar meteen een boek, ge gaat scoren!

 7. Marie Says:

  Mo Liesje toch, voor uw kleinkinderen dan 😉

 8. T. Says:

  Wauw! Bij onze in juli 3 wordende jongen loopt dat toch helemaal niet zo vlot. Zo wel van begrijpen en het weten en voelen en alles, maar zelfs nu (na bijna half jaar het concept toch al wel gesnapt te hebben) nog veel accidentjes want tja, waarom zou je op dat potje gaan als je aant spelen bent. Dus wachten tot het allerlaatste nippertje en dan dikwijls te laat. En ‘s nachts daar wil ik nog niet over nadenken, als hij al eens over middag slaapt zonder pamper is de kans groot dat het bed nat is, ‘s ochtends ook veel natte pampers en vooral veel kakapampers nog (terwijl dat normaal gezien toch eerst zou moeten beginnen – maar de peuterdiarree toestanden waar hij een hele tijd last van gehad heeft lijken overdag wel verdwenen, maar ‘s nachts verder te zetten). Hij weet hoe het moet en kan het (overdag) controleren, maar als hij niet wil is er niet veel aan te doen. Zal wel vanzelf verbeteren denk ik.

 9. Ineken Says:

  Ik schreef er al eens over op mijn blog, over hoe makkelijk dat ging bij onze oudste. Binnenkort starten we met de tweede, als dat weer even makkelijk gaat, kunnen we misschien samen dat boek schrijven 🙂

 10. Marie Says:

  We have a deal, Ineken. Succes!

 11. elisse Says:

  Maar ja, zo’n boek kan nog interessant zijn voor later! Denkt ge dat ge daar min. 60 bladzijden mee kunt vullen? Dan is dat wel ne fameuze theorie die ge gebruikt om uw kinders droog te krijgen in 48u!

 12. Lies Says:

  Ik wil wel de samenvatting lezen, hoor… stel dat hier al een aantal maanden uit!

 13. Isabel Says:

  Hoh, Nummer 1 (vrouwelijk) was zindelijk op 18 maanden zo zonder er ooit iets voor te moeten doen, plots zat ze op de pot en dat was het.
  Nummer 2 (mannelijk) lacht er vierkant mee en laat alles vallen en lopen waar hij staat en hij wordt volgende maand 3. Stront dat ik al opgekuist heb, nie normaal.

 14. nele Says:

  hier van’t zelfde. we hebben het scenario van de creche gevolgd = van de ene op de andere dag geen luier meer. van vrijdagochtend tot zaterdagmiddag: alles in de broek, en dan ineens de klik. nooit gedacht dat dat zo makkelijk zou zijn

 15. Lott Says:

  Ben eens benieuwd of onze wasbare luiers de zaak gaan versnellen. Heb nog niets opgezocht over tactieken of strategieën, wel een schoon potje besteld, en ik zet mijn dochter op het toilet als ze erom vraagt, hoewel er nog nooit iets tevoorschijn is gekomen. Maar effectieve tips, laat ze maar komen!

 16. Leen* Says:

  Pfff, de zoon was op zijn 21 maanden al zindelijk, maar bij de dochter gaat dat allesbehalve pakken. Ik vrees zelfs voor de 2e verjaardag…
  Dus: ja! Een handleiding (beknopt) zou zeer welgekomen zijn!

 17. Marie Says:

  maar leen, die van mij is 27 maanden hé. misschien ligt daar de sleutel.

Leave a Reply