Werken, zei ze, ik wil werken.

January 6th, 2012

Onze dochter is wijs.

De tijd die ze dit jaar erbovenop krijgt is ongelooflijk. Het is een beetje zoals elke dag een uur meer krijgen, zomaar.

Ze blijft wijs oh ja, en ze wordt groot.

‘Ik weet wat ik wil, mama.’

‘Ik wil naar de kokschool mama. Ik wil een frietkot opendoen, misschien, of een sterrenrestaurant, en ik zal in het weekend gaan afwassen als ik 15 ben, om centjes te verdienen om de kokschool te betalen.’

In die ene minuut veranderde haar leven een klein beetje, en dat van mij veel. Of omgekeerd.

Ze wist verdorie twee maanden later nog altijd wat ze wou, surfde op websites, vroeg me wat een paletmes was en bakte merveilleuxtaartjes. Helemaal alleen.

Ik stond er een beetje bij, er zo naast, toen ze enthousiast vertelde dat ze zin had om te werken, en dat ze eigenlijk niet zo heel graag studeert. Maar ze wast af, en sleurt met boodschappen, maakt feestmaaltijden klaar voor ons, en kijkt dan serieus mijn kant uit, hengelend naar een compliment.

Ik balanceerde ook een beetje, op mijn hoede voor de glitter, de tvkoks, de weekends waarin je moet werken, de druk, de onzekerheid. Wel trots voor zoveel goesting, doorzetting en drang om te werken. Een beetje glimlachend ook, over hoe ik zelf verlangde naar Latijnse woordjes, en naar moeilijke grammatica.

Je handen zijn goud waard, dochter, dacht ik stilletjes, toen ze het eiwit van de broodrooster en van de kasten wreef.

Ze hoorde het niet, neen, maar toen ik de hongerĀ las in haar ogen, wist ik allang dat het goed was.

Ik ken haar bijzonder goed, dat kind van mij, en ik ben jaloers op haar gedrevenheid.

Maar dat compenseer ik wel door later veur nietsĀ  bij haar te gaan eten, naar het schijnt is dat gepermitteerd.

 

 

5 Responses to “Werken, zei ze, ik wil werken.”

 1. Sarah Says:

  zalig!

 2. TheMiss Says:

  Schoon!

 3. huguette Says:

  Je hebt een mooie dochter, Marie.

 4. caroline Says:

  Fijn, zo een kind met plannen.

 5. Els Says:

  wat een energie stroomt er door dat jonge leven, wat een vastberadenheid en wil! Ik moet eerlijk zijn, dat zie ik nog niet bij ons J als het over haar toekomst gaat…Knap! A verdient alle geluk en succes!Ik wens het haar alvast!

Leave a Reply