Fiew.

September 28th, 2011

Het moet twintig jaar geleden zijn, denk ik.

Ik verslikte mezelf bijna zonet in mijn koffie, dat ik al dingen kan schrijven van twintig jaar terug zeg. Zwaar erover, dus, maar wel echt.

We gingen op bezoek mijn grootvader, die in Leuven in de kliniek lag.

Kleine meisjes die van Poperinge naar Leuven moeten, ik moest het geweten hebben, dat klinkt niet goed. Ieper, dat klinkt goed. Of op zijn minst minder erg. Roeselare, dat is erg. Maar Leuven, dat is de verste en de ergste kliniek die er is. Zeker als je in de Westhoek woont, en koeien en hoppevelden gewoon zijt.

Wat er mis was, dat wist ik niet. Ik zag alleen maar mijn peter liggen in zijn netjes gestreken pyama, terwijl de rest van de familie over koetjes en kalfjes aan het praten was.

Kliniekgeuren zijn geen fun, dat is. Kliniekgeuren voorspellen altijd miserie en ongeluk, voor mij. Nog altijd, feitelijk.

Ik herinner me vaag iets van ziek zijn en controleren en ‘dat het allemaal wel goed komt’.

Het kwam goed, zeker, mijn grootvader is 86 en ge zoudt hem 70 schatten. En in zijn hoofd 50.

Fiew, dacht ik dus een keer om de vijf jaar, gelukkig dat het allemaal niet erg was.

Nu ligt hij weer in de kliniek. Niets erg, wat mankementen als je bijna een eeuw leeft, je lijf zou voor minder eens iets van zich laten horen.

Dus bel ik hem elke avond. Op zijn gsm. Waarop hij, integer als hij is, als een kleine gelukkige mens babbelt, en zijn menu van de dag voorleest. Natuuraardappelen op kop. Dat een mens zo dankbaar kan zijn voor een ziekenhuisbed en een plateau eten met een deksel erop.

‘Ik bel je morgen terug, peter’, zeg ik nog net voor hij de telefoon doorgeeft aan mijn mama die daar op bezoek is. Wat hij altijd doet, de telefoon doorgeven aan mijn mama of aan mijn metje.

Fiew, denk ik nu elke dag, veel serieuzer dan vijf, tien of vijftien jaar geleden, gelukkig dat het allemaal niet erg is.

5 Responses to “Fiew.”

 1. Ineken Says:

  Goh Marie, zo mooi geschreven. Beterschap voor je peter!

 2. Machteld Says:

  Ja hoor!

 3. mamasha Says:

  Beterschap aan de peter! West-Vlamingen, das een robuust volk, daarom dat dat allemaal niet zo erg is.

 4. tante Ingrid Says:

  En peter is een héél kwieke 87-jarige!
  “Meneer, kunt ge u nog zelf wassen?”
  “Meneer, kunt ge alleen naar het toilet?”
  “Meneer, kunt ge alleen…….?
  En telkens gaf peter het antwoord “Ja!”
  Een vertwijfelend kijken… ( en waarschijnlijk hebben ze gedacht : oef, iemand die weinig zorgen vraagt…..)

  En dan kwam daar plots die laptop in de kamer…??

  “Meneer, kunt ge eens de betekenis van mijn naam opzoeken?
  Antwoord : ja!

  Of : hoe je maar ziet dat je niet iedereen over dezelfde kam mag scheren!!!!

 5. forex day trading strategies Says:

  Stackable boxes really are a must when moving house, irrespective of self-drive van hire or removal company lorry. Sturdy green, recyclable boxes that may be reused repeatedly are the most useful choice for frequent house moves and for long-term storage – regardless of where the home move takes place. There’s nothing more frustrating than having to reload many times, because the awkward manner in which things are packed prevent a fully loaded van making one tour and something tour only.

Leave a Reply