Varken

July 18th, 2011

Ik heb varkensvlees in huis. En superbe confituur.

Van een goed varkentje, dat liefde meekreeg met al zijn vet.

Het zijn net grote pralines, die stukken vlees die ik zorgvuldig in de diepvries stop. Oh ik koester ze een beetje.

Dit is het allerallerallerbeste vlees dat ik ooit gegeten heb. Wanneer ik worst eet van dit vlees, dan loop ik de rest van het jaar verdrietig rond, omwille van de slechte kwaliteit van andere worst. Veel zout en teveel vet in de supermarktworst, mijn worst wint gegarandeerd de prijs in de wedstrijd.

En bloeling, en buikspek. Ik verlang al om het spek te braiseren en mijn kinderen hun gezicht te zien als ik het op tafel zet.

We waren gisteren aan het verdelen, Jan en ik, zo in ons hoofd. Jij krijgt ook een stuk buikspek, en ik neem de bloedworst voor mijn part. We maken hutsepot. Waarna hij nauwkeurig uit de doeken doet hoe hij voor mij hutsepot zal maken.

Want er is namelijk één iets dat ik niet lust. En dat is hutsepot. Verdorie, ik vind het zelf jammer, maar het is zoveel sterker dan mezelf. En mijn lief denkt dat hij weet hoe ik dit moet overwinnen. Ik ben benieuwd.

Ik kreeg ook confituur. Met rabarber en met aardbeien. Zo met weinig suiker in en hele hompen fruit. Als je ze op een boterham smeert, dan loopt ze zo traag in de gaatjes in het brood, en het is hemels. Zeker in de ochtend, zeker als mijn hoofd nog slaapt en mijn benen nog maar net wakker zijn. Hemelse confituur, dus, en een potje voor mijn vriendin, die het vorige potje niet durfde opendoen toen zij al wakker was en ik nog sliep. Het was nochtans voor haar.

En pruimen kreeg ik ook. Voor pruimentaart.

Mijn hart is blij van zoveels goeds.

Mijn buik ook, vermoed ik.

Alleen die hutsepot moet nog lukken.

Ik duim voor mijn lief.

5 Responses to “Varken”

 1. endimi Says:

  Hutsepot, dat is enkel lekker wanneer hij vers is. Er mogen niet te veel spruitjes in en er moeten absoluut verse vettige lekkere varkenshammetjes in drijven. Dat is de enige en echte manier om hutsepot te eten, jawel. Ik vond het vroeger verschrikkelijk, maar nu, nu brengt mijn mama me een grote tupperwaredoos vol wanneer zij er gemaakt heeft omdat ik haar dan met grote smekende vragende ogen aankijk, want mijn man wil er niet van weten en haar recept, dat lukt mij niet…

 2. Morgada Says:

  Helaas… Ik ben dan wel helemaal into hutsepot (grote stukken, en niet teveel spruitjes, inderdaad), maar van varkensvlees krijg ik kippevel. Ha!
  🙂

 3. Sandy Says:

  Ik vind hutspot de dag erna eigenlijk nog lekkerder. Dan zijn alle smaken er echt goed ingetrokken.
  @ Madam Vertellementen: Lust je zomerhutsepot? Da’s ook heeeel lekker met een stukske buikspek hoor… #hinthint# 🙂

 4. Sarah Says:

  Allez, dan heb jij duidelijk de hutsepot van mijn mama nog niet gegeten…!

 5. Marie Says:

  Sarah, dat zegt iedereen me,al jaren 🙂

Leave a Reply