Het ZondagPlan

June 25th, 2011

Er zijn drie dingen waar Simonne goed in is.

Eten, kussen en slapen.

Behoorlijk in orde, denk ik zo, als ik zie dat ze weer meer eet dan haar oudere zussen. Ze voert een ware strijd voor het laatste stukje stokbrood en doet bijna een moord voor gegrilde aubergines. En dan heb je haar nog niet bezig gezien met artisjokken. Daar zou ze echt voor door het vuur gaan.

Over die artisjokken wou ik het eigenlijk hebben. Omdat wij zondag keigezellig deden van tapas.

Zondags wil ik niets doen, of toch zo min mogelijk. Hooguit van mijn keuken naar de tafel, of van op de grond terug op een stoel. Dat lukt meestal niet, om niet te zeggen nooit, maar dat is mijn eeuwig ZondagPlan.

Ik geef niet op, elke week, op de dag des Heres, loop ik met dat plan rond. Als een mantra ‘niksdoenniksdoen’.

Als het niet lukt, probeer ik dat te camoufleren met goei eten.

Mijn kinders zijn zot van potjes en kommetjes op tafel. Waaruit je zelf kunt kiezen en nemen en proeven en vooral: laten liggen wat je echt niet lekker vindt. Je hebt ook geen weg-en-weer-geloop met lepels en warme dingen en glazen, neen, ik maak dat allemaal op voorhand (of ik koop dat) en zet me gewoon gezellig bij aan tafel. Mijn ZondagPlan, uiteraard.

Artisjokken scoren hoog: wat opkuisen, kwartier koken in gezouten water en hup: het gevecht voor de lekkere blaadjes kan beginnen. Met wat yoghurtdressing en voor mij citroen erbij. Olijven. Gebakken brood (zo van die broodjes die je moet voorbakken, maar dan in sneetjes laten bakken, dat is veel beter, met wat look). Kerstomaten die ik uren op 50 graden in de oven zet, en dan zo in één twee drie kan ontvellen. Die hebben een machtige zoete smaak en het sap gebruik ik voor een dressing. Dressing van tomaten, dus, met rucola, bijvoorbeeld. Wat geitenkaas met noten van de biogeitenboer op de markt.

Wat overblijft verwerk ik in een slaatje voor op maandag. Mannen hebben graag kost van de vrouw mee naar hun werk. De mijne kan daar extreem lyrisch over doen zelfs.

Oh, ik heb hopen inspiratie als het over zondagstapas gaat, echt hopen.

Koude patatjes, met wat kruiden en wat yoghurt. Tonijn en tomaat. Oude kaas. Bonen in tomatensaus (ssst, dat past niet, maar ik eet dat zo graag). Rijstballetjes met een restje rijst of risotto. Wat gerookte vis. Stokbrood. Omelet met de rest van het eten van zaterdag. Soep. Tabouleh (scoren met het slaatje op maandag!). Smout. Op een stuutje met zout en peper.

Potjes en kommetjes op zondag: dat werkt. Zo tegen een uur of vijf: nog net geen avond en allemaal gezellig bij elkaar.

Het ZondagPlan krijgt toch al een beetje vorm, sie.

4 Responses to “Het ZondagPlan”

 1. Oontje Says:

  Potjes en kommetjes op tafel scoren hier ook altijd hoog. Ideaal voor selectieve eters, maar daar heb jij met Simonne wellicht geen last van. Tabouleh is ook een hit. Dat zouden ze elke dag eten.

 2. i. Says:

  uw plan doet mij denken aan een parkplan. Ik zeg het maar eens, Marie.

 3. marie Says:

  i., het parkplan is in opmaak. Efkes de werkregeling van Fam afwachten. Het komt eraan.

 4. Tess Says:

  Mijn zondagsplan was ook geweldig, een enorme rommelmarkt afstruinen. 🙂

Leave a Reply