Rust

June 21st, 2011

De dochter is ziek en heeft zowat voor het eerst in haar leven koorts. Elk uur meet ze nauwgezet hoeveel koorts precies, en dan roept ze van boven naar beneden dat ‘ ze  nul komma één’ meer koorts heeft dan een uur geleden.

Soms kan een gedwongen dag verlof deugd doen. Als ik melk in de diepvries steek en zeg tegen Jan dat zijn zoon hem roept, als ik kaas in het boekenrek leg en mijn boek terugvind ik de keuken.

Ik weet dan keihard dat het genoeg is. Op is op, dat is zo, en ik moet elke keer tegen dezelfde steen lopen om het te beseffen.

Rust dus. In een rommelrommelhuis, met bergen strijk en een lijstje todo om U tegen te zeggen.

Ik leer niet snel, maar ik kan mij -gelukkig- als de beste tussen de rommel placeren, de KnackWeekend openslaan en koffie drinken ondertussen.

Dat helpt, ja. Dat helpt om te vergeten dat we niet samen in verlof gaan dit jaar, en het jaar daarop ook niet. Dat we ons verlof opsplisten voor de kindjes, de verbouwingen en om de lange zomer te overbruggen.

‘Volgend jaar gaan we in het najaar wél weg, schatje,’, fluisterde mijn lief gisteren toen hij zag dat het nodig was. ‘Al was het maar een paar dagen, jij en ik alleen.’

Dat helpt dus ook, een lief die mij kent en weet wanneer het nodig is.

‘Naar Lissabon’, piepte ik.

Hij lachte. Gelukkig maar.

10 Responses to “Rust”

 1. Oontje Says:

  Oh, Marie, kom, breng die dochters van u deze zomer eens een dag of twee naar hier. Dan kunnen jullie er toch eens even tussenuit.
  Veel beterschap voor je meisje. En veel rust voor je hoofd.

 2. Polkadotjes Says:

  Of naar hier. Janne zal met plezier haar meter (en gevolg) ontvangen.
  I hear you!

 3. marie Says:

  oh yeah. straks ben ik kinderloos 🙂 merci dames.

 4. Liselore Says:

  Of marie, breng ze naar Ieper of ik kom tot bij jullie, met de baby die hier nog op zich/haar laat wachten!! Kan ik ineens al eens oefenen hoeveel kinders ik in totaal wil ;)!
  Want verbouwingen vergen vééééééééél energie, weet ik uit ondervindingen..

 5. Els Says:

  Zo herkenbaar…weet je nog, de tip die je onlangs gaf…een weekend niets plannen, dat helpt! Probeer het nog eens, het was een juiste tip!!!

  En, voor in de zomer. er ligt hier nog altijd een toiletzakje van A, te wachten om opgehaald te worden. We breien er dan een dagje aan met verhalen over de wolken en de maan, de sterren en de kometen. En, we leggen ons er dan bij in het gras, turen naar de hemel…moeten we doen, echt waar! En jij, je kan kiezen, ofwel doe je mee, ofwel muis je er stilletjes met je liefste van onder. Vastleggen, dat moeten we doen!

 6. Maanmama Says:

  Je bent niet alleen, als dat een troost mag zijn.
  Ik wens je veel rust en zen momenten. Eens het hoofd weer leeg is komt al de rest vanzelf! Go go, yes you can!!

 7. nele Says:

  toch nog een schoon postje, met uw lief Lief.
  En lieve vriendinnen.

 8. HansDeZwans Says:

  Zeker doen zo eens alleen zonder kinderen op vakantie gaan. Komt jullie relatie alleen maar ten goede.

 9. tijdtussendoor Says:

  Ik ben die periode al een hele tijd voorbij maar ik weet nog de deugd die ik had wanneer de kinderen stilaan groter werden en er meer tijd voor mezelf en mijn partner kwam 😉

 10. elke Says:

  Geniet van je dag Marie. Al goed dat jij je tenminste tussen de rommel kan zetten en genieten, is ook een kunst.
  En beterschap aan je dochter

Leave a Reply