Ik ben nog elke dag van heel mijn leven blij dat ik in Gent woon. Elke elke dag.

Aan sommige plekken kleeft de geur van het verleden, soms kom ik ergens waar ik nog nooit ben geweest. Na al die jaren. Onverwachts, maar altijd blij dat die schone madam zomaar een bil blootgeeft.

Bepaalde plekken moet u gezien hebben. Of u moet er minstens eens gepasseerd zijn, vanzijnleven. Al was het maar om er de lelijkheid schoon te vinden.

Ik zal ze delen met u, die plekken. Die intieme plaatsen waar een mens al eens durft over kijken, voorbijraast of gewoon geen zin in heeft.

Ik heb een lijstje in mijn hoofd, en ik zal dat mondjesmaat met u delen, mijn lezers. Alleen al omdat gij zo fantastisch zijt.

Ik zal ze nummeren ook, en taggen, zodat je ze kunt terugvinden, en ik bijgevolg ook, want ik heb vrij veel internetarme vrienden die daar dan misschien ook iets aan hebben, zo. Je moet wel doen wat ik zeg hé, en ook in de volgorde dat ik u het zeg. Anders mis je de helft. Afgesproken?

Daar gaan we. Nummer 1. Voor de toerist die de musea en de kerken beu is. Voor de hippe dames onder u. Voor de anciens. Zelfs voor diegenen die al zeven keer met werk een rondleiding van VIZIT hebben gekregen, ja, zelfs voor die arme sukkelaars.

De vrouwentoiletten in het Damberd op de Korenmarkt.

Zoek een zwoele avond uit. Neem een babysit en pak de arm van uw lief. Ga naar café Damberd. Zet u aan de toog en bestelt iets. De keuze van de drank laten we in het midden, dat zou erover zijn. Nip van uw drank en wees blij dat je even geen kinderen hebt die op uw arm willen zitten. Wees ook blij dat diegene die naast u zit, die is met wie je het liefst een avond weg wil zijn, dat scheelt als je samen aan een toog zit.

Ga vervolgens, onder het gekende mom, naar de toiletten. Kies het rechtertoilet uit, zet u neer en wacht een paar seconden. Bekijk op je gemak de muren. Besef dat op de muren van een toilet het diepste van een mens naar boven komt: liefde, frustratie, liefde, verdriet, liefde, grappigheid, liefde en een beetje stoutmoedigheid. Lees dat allemaal een keer, snap de logica, of net niet, en besef dat daar geschiedenis wordt geschreven. Laag over laag, dat wel, want anders zou het niet meer leesbaar zijn.

Maar toch, de vrouwentoiletten van het Damberd. Daar moet je zijn.

Een opwarmertje, dees.

 

 

5 Responses to “Gent zoals u het nog nooit zag, tijd voor een rondje”

 1. hotelmama Says:

  Ik kijk al uit naar ‘t vervolg!

 2. i. Says:

  I kid you not: er was een tijd dat ik elke nieuwe liefde *moest* neerschrijven op die muur van het damberdtoilet. Een gast die ik daar niet opgeschreven had, dat was geen echte liefde. Eigenlijk zou ik mijn alcoholstift nog eens in mijn sjakosh moeten steken en het lief er bijzetten. Want ik ben met die gewoonte gestopt toen ik ook gestopt ben met yoghurt drinken over de middag, daar in het damberd.

 3. Johan G Says:

  Kilroy was here

  http://www.grenswetenschap.nl/blogs/Kilroy-Was-Here/

 4. Marie Says:

  i.: ge moet het doen, Henk op de toiletten van de dames!
  Johan: Kilroy zeg, hoe ik daar nu zelf niet op was gekomen, merci voor de link.
  Hotelmama: dat komt eraan, binnenkort.

 5. elke Says:

  Ah, terug naar mijn studententijd hiermee. We zaten daar heel vaak (vooral overdag eigenlijk, die springuren, weetjewel) met een yoghurtje. Ik herinner mij de wc’s niet meer zo goed, maar ik vind het altijd wel leuk lezen op volgeschreven wc-deuren 🙂

Leave a Reply