Moederen

May 8th, 2011

Het was nog maar net zeven uur deze morgen, en ik werd gewekt door 2 fluisterende kinders, die in onze kamer broodnodig dingen moesten doen.

‘Slaap maar’, zei Anouk, dus ik draaide mij om, kneep mijn ogen toe en deed alsof ik nog héél moe was.

Om negen uur lag ik daar nog. Met een beetje honger, veel dorst en vooral veel zin om op te staan.

Net toen kwamen ze naar boven, met de krant en een kop koffie. Voor de rest was het nog geen tijd. Ik kon al chocoladegeur bemerken, zo van ergens in de keuken, en dacht lachend aan mijn lief dat nog nooit of te nimmer een cake gebakken heeft. Zelfs geen quatre-quarts.

Maar de Morgen en een goei zat verse koffie volstonden om nog eventjes van de gedachte te genieten dat ik niets moest doen vandaag. Niets niets niets. Of toch ongeveer bijna zo.

Om tien uur waren ze klaar. Met vers fruitsap, koeken, héél véél kaas en cadeautjes. Die ik eigenlijk vrijdagavond al allemaal had gekregen. Maar kom, dat was ik al bijna vergeten eigenlijk.  Er waren blije dames en een meneer die dat allemaal een beetje moest helpen uitvoeren, dat zag ik aan zijn ernstig gezicht. Ik kreeg bloemen, een hoop rommel en een berg strijk toverden zichzelf er ook van de eerste keer bij.

Maar er was meer.

Er was zomaar, op de middag van de dag – ik moest niets doen, dus dat kon allemaal -, een glas champagne, olijven en de beste feta-kaas ooit. Op een klein koertje dat zo zijn best doet om het me naar mijn zin te maken.  De ene dochter ging zwemmen bij de vriendin, de andere was te moe om wakker te blijven, en de derde strandde in haar zeteltje, daarna op de grond, en sliep zoals alleen een doodmoe kind van drie kan slapen. Op de grond, op een kussen, met een stinkie in haar hand.

En het was stil, zeg, zo de twee verwekkers samen op de koer met champagne, bijna fluisterend, omdat die stilte zo zelden en zo heerlijk is.

Ze mogen nog eens zo’n dag uitvinden hoor, zo ergens aan het begin van de winter. En dan doen we gewoon alsof we de moederdag in mei vergeten zijn.

4 Responses to “Moederen”

 1. Els Says:

  Zalig, zo een moederdag!
  Hier is het even anders gegaan…er kwam ruzie tussen de drie oudsten door té hoge verwachtingen, nummer 4 probeerde te onderhandelen maar slaagde er niet in. Van nummer 5 kreeg ik een telefoontje: “mama, het is vandaag moederdag en ik ga nu met de geiten wandelen. daaaag, dikke zoen” gevolgd door klik..
  Ik pinkte een traan weg en voelde het grote geluk moeder te zijn van 5, met alles erop en eraan!
  In de loop van de dag werd alles weer meer dan goed gemaakt!!! Straks nog onze kleine J in mijn armen sluiten en ik voel me opnieuw een koningin!

 2. cica Says:

  Dat lijkt me een geslaagde Moederdag !

 3. tante Ingrid Says:

  Ja, ook wij begonnen vroeger moederdag op deze manier.
  En maar denken dat mama van niets wist!
  Bewonderenswaardig dat drie dochterjes hun mama zo willen verwennen : geen dure geschenken, maar pure aandacht, initiatief en inzet door 3 flinke meiden.Wat kan of wil je nog meer verwachten Marie?
  Proficiat Anouk, Clarisse en Simonne!!!!( en ook een beetje voor Jan!)

 4. mamasha Says:

  Ik zaligde even mee toen ik mijn smoothie op bed kreeg en erna the making of op de camera. Moederdag, zalig!

Leave a Reply