Werkvolk

April 30th, 2011

Aaaahhhhh. Werkvolk. Mijn voorliefde voor mannen in werkersbroeken, met vereelde handen en zware bouwvakkersstemmen.

Zijn verbouwingen een hel, de mannen die het bij ons komen doen zijn dat niet.

Wij hebben namelijk de beste metser uit heel Vlaanderen, zeg ik u. Hij heeft moccasinschoenen aan onder zijn werktenue, loopt in zijn bloot bovenlijf dat geschroeid is door de zon, en praat tussen zijn tanden en zijn baard. Weemoedig vertelt hij in de korte koffiepauze over zijn overleden vrouw, terwijl hij een sigaretje rookt. Over zijn voorliefde om te gaan vissen ‘s nachts en over de lange wandeltochten die hij met de kleinkinderen doet. Ik maak koffie, soep, frietjes en biefstuk met champignonsaus, want met pietluttige vegetarische kost kun je die mannen niet bekoren. En goei werkvolk moet je soigneren, anders komen ze niet meer terug.

Ik kijk ernaar, en lach een beetje. Met een zucht, om al die spieren, die kloven in hun handen en hun echte werkersmentaliteit.

Als ik kon en als ik wou, ik zou uren zitten en kijken en vragen stellen.

Maar er moet gewerkt worden, uiteraard.

Dus kan ik alleen maar hopen dat ze in de pauzes bij mij aan tafel komen zitten.

8 Responses to “Werkvolk”

 1. Marta Says:

  Mooi!

 2. Polkadotjes Says:

  Schoon!
  Ik moet die werkmannen van mij misschien ook eens wat beter soigneren, zodat ze wat voortdoen.

 3. ysabje Says:

  het is altijd goed om te genieten van verhalen.

 4. mamasha Says:

  Ik snap hem zo. Ik geniet van de momenten met ons manneke, onze plakker die de schoonste verhalen over bergtochten en kleinzonen heeft. Ik bakte er wel nog geen biefsteak voor… Wat een gastvrouw zijt gij zeg!

 5. tijdtussendoor Says:

  Die verhalen zijn meestal eens van een heel andere aard dan je eigen verhaal. Dat maakt luisteren zo boeiend.

 6. Kruimel Says:

  Moet dat? Biefstuk en al? En wat als ze de keuken komen uitbreken. Hoe pak ik het dan aan?
  Je hoort het al, als bij ons de eerste muur neergaat, kom ik bij jou om raad vragen.

 7. Marie Says:

  ladies, ik ken mijn werkvolk al lang, dat scheelt als je biefstukken bakt. Insiders leerden me dat goed gesoigneerd volk veel stipter af komt, dus. ge kunt ook pinten koudzetten, natuurlijk. of iets naaien, IW onder u? Kruimel, kom maar af.

 8. Tess Says:

  Ik hou ook van mijn eigen werkman, met zijn ruwe werkmanshanden die in de week altijd een beetje donkerder zijn dan in het weekend.

Leave a Reply